Više od 80 tvrtki na albansko-hrvatskom gospodarskom forumu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Investicije u infrastrukturu, vatrogasni proizvodi, turizam i zaštita okoliša, neka su od područja s potencijalom jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Albanije, istaknuto je na albansko-hrvatskom gospodarskom forumu u Tirani, održanom u sklopu službenoga posjeta ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Albaniji.

Investicije u infrastrukturu, vatrogasni proizvodi, turizam i zaštita okoliša, neka su od područja s potencijalom jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Albanije, istaknuto je u četvrtak na albansko-hrvatskom gospodarskom forumu u Tirani, održanom u sklopu službenoga posjeta ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Albaniji.

Forum je održan u organizaciji Komore za trgovinu i industriju Tirane i HGK, a na B2B razgovorima sudjelovalo je više od 80 albanskih i hrvatskih tvrtki.

U priopćenju HGK prenosi se izjava ministra Horvata koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na forumu te naglasio kako je Hrvatska predana jačanju gospodarskih veza s Republikom Albanijom s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata.

Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić je kazao kako se trgovinska razmjena Hrvatske i Albanije gotovo udvostručila u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, s 11,5 na 21,5 milijuna eura.

"Potencijal za gradnju još čvršćih gospodarskih odnosa postoji, a velika prilika su investicije u infrastrukturu,“ rekao je te istaknuo i postojeću suradnju s Albanijom u zajedničkoj ekološkoj zaštiti mora. Osvrnuo se i na već etablirane hrvatske tvrtke u Albaniji, Končar i Crosco, koje su pomogle da hrvatske poduzetnike budu prepoznati kao pouzdani i kvalitetni partneri te kao potencijalno tržište za suradnju istaknuti su proizvodi za zaštitu od požara.

Na forumu je sudjelovala i tvrtka Odjeća čija je direktorica i vlasnica Jasminka Korotaj istaknula je kako u Albaniju žele plasirati visokokvalitetne vojne i policijske uniforme te radnu i zaštitnu odjeću za vatrogasce.

Tvrtka Odašiljači i veze na gospodarskom forumu je prezentirala "OIV Fire Detect AI", usluge rane detekcije pojave dima i vatre na otvorenim prostorima koja se temelji na umjetnoj inteligenciji i sustavu kamera u visokoj rezoluciji. Sustav je, kako se navodi, tijekom prošle požarne sezone u gotovo 400 navrata detektirao i automatski alarmirao operatore u nadzorno-operativnim centrima vatrogasnih postrojbi te na taj način bitno ubrzao operativnu koordinaciju službi za gašenje požara.

Potencijalni kupci u Albaniji pokazali su određeni interes za uslugu, rekao je rukovoditelj samostalnoga Odjela za prodaju Odašiljača i veza Marko Serdarević napominjući kako im je cilj predstaviti uslugu albanskom tržištu.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz