Više hrvatskih proizvođača među dobitnicima priznanja "Superior Taste Award"

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/preview.jpg

Organizacija specijalizirana za procjene okusa hrane i pića International Taste&Quality Institute - iTQi) organizirala je u Bruxellesu dodjelu priznanja ovogodišnjim dobitnicima među kojima je i nekoliko hrvatskih proizvođača. Iz Hrvatske je ove godine među nagrađenima najzastupljenija Podravka s 15-tak proizvoda, zatim Badel 1862. te niz malih proizvođača.

Organizacija specijalizirana za procjene okusa hrane i pića International Taste&Quality Institute - iTQi) organizirala je u Bruxellesu dodjelu priznanja ovogodišnjim dobitnicima među kojima je i nekoliko hrvatskih proizvođača.

iTQi dodijeljuje godišnja priznanja od 2005. Riječ je o nenatjecateljskoj nagradi koja je otvorena za sve prehrambene proizvode i pića koja se nalaze u maloprodaji. Proizvođači da bi sudjelovali u tome moraju platiti naknadu u visini od 750 do 1650 eura, ovisno o njihovim godišnjim prihodima. Proizvođači se odlučuju na taj trošak da bi povećali svoju vidljivost na tržištu.

O dodjeli  "Superior Taste Award" odlučuje žiri sastavljen od 135 vrhunskih svjetskih kuhara i sommeliera. Metodom „testiranja na slijepo“ članovi žirija procjenjuju senzorne karakteristike testiranih proizvoda.

Testiranje se provodi za 360 različitih kategorija proizvoda, a prijaviti se mogu svi - od velikih međunarodnih kompanija do malih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Iz Hrvatske je ove godine među nagrađenima najzastupljenija Podravka s 15-tak proizvoda, zatim Badel 1862. te niz malih proizvođača.

Među sudionicima dodjele priznanja bio je i Miroslav Mataušić, vlasnika obrta Frelimo iz Samobora, koji je najveći proizvođač čvaraka u Hrvatskoj.

"Ovo nam je dodatni poticaj da još više radimo na kvaliteti i povećamo izvoz našeg proizvoda", rekao je Mataušić.

Obrt Frelimo svoje čvarke sada izvozi u Austriju, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju i Švedsku.

(HIna)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz