Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom poskočio u lipnju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz eu 10mj.jpg

Višak u robnoj razmjeni EU i eurozone sa svijetom snažno je porastao u lipnju, odražavajući osjetno blaži pad izvoza nego u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak podaci Eurostata. Izvoz robe iz EU-a pao je u lipnju za 9,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,8 posto. U svibnju izvoz je na godišnjoj razini potonuo 30 a uvoz 26,0 posto.

Višak u robnoj razmjeni Europske unije i eurozone sa svijetom snažno je porastao u lipnju, odražavajući osjetno blaži pad izvoza nego u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz EU-a pao je u lipnju za 9,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,8 posto, utvrdio je Eurostat. U svibnju izvoz je na godišnjoj razini potonuo 30 a uvoz 26,0 posto. Višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom poskočio je u lipnju na 20,7 milijardi eura, sa svibanjske 7,1 milijarde eura. U prošlogodišnjem lipnju iznosio je 17,5 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 6,4 posto.

Robni izvoz iz eurozone smanjen je u lipnju 10,0 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,2 posto. U svibnju izvoz je potonuo 30 a uvoz 26,7 posto. Višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom poskočio je u lipnju na 21,2 milijarde eura, s 9,4 milijarde eura koliko je iznosio u svibnju. U lipnju 2019. godine iznosio je 19,4 milijarde eura. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjena je 7,3 posto.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci izvoz robe iz EU-a pao je 12,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a gotovo isti postotni pad zabilježen je i u stavci uvoza. Time je EU u prvoj polovini godine zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 74,1 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 81,5 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je 12,7 posto.

Robni izvoz iz eurozone pao je u prvoj polovini godine 12,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje a uvoz 12,9 posto. Time je eurozona u prvoj polovini godine bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 85,9 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 95,8 milijardi eura. Vrijednost razmjene unutar eurozone pala je 13,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Trgovinska politika EU