Važnost Rusije za hrvatsko turističko gospodarstvo

Slika /slike 1/Turizam/P-H20170306049679.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je tijekom boravka na moskovskom međunarodnom turističkom sajmu MITT važnost Rusije za hrvatsko turističko gospodarstvo. Najposjećenije županije su Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, odnosno Poreč, Umag, Dubrovnik, Rovinj i Opatija.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je tijekom boravka na moskovskom međunarodnom turističkom sajmu MITT važnost Rusije za hrvatsko turističko gospodarstvo, izvijestilo je Ministarstvo turizma. Najposjećenije županije su Istarska (328,7 tisuća), Splitsko-dalmatinska (192 tisuće) i Primorsko-goranska (102 tisuće), odnosno Poreč, Umag, Dubrovnik, Rovinj i Opatija.
 
Ministar Cappelli je istaknuo važnost i potencijal tržišta Rusije te naglasio kako turistički promet s tog tržišta raste. Prošle su godine turisti iz Rusije ostvarili 119,7 tisuća dolazaka (+7 posto prema 2015.) i 879,1 tisuću noćenja što je na razini godine ranije, no u prva dva mjeseca ove godine bilježi se rast od 20-ak posto. Najviše noćenja ruski turisti ostvaruju u hotelima i objektima u domaćinstvu.
 
Nakon prijema ministara turizma iz cijeloga svijeta te svečanog otvorenja, ministar Cappelli obišao je sajam te na štandu Hrvatske turističke zajednice održao brifing s predstavnicima ruskih medija. Izvijestio je o aktivnostima za 2017. godinu u turizmu Hrvatske, uz naglasak na ovogodišnje investicije u turistički sektor odnosno otvaranje 50-ak novih i novoobnovljenih hotela na Jadranu, ali i na kontinentu.
 
Cappelli se susreo i s predsjednikom Odbora za tjelesnu kulturu, sport, turizam i pitanja mladih u ruskoj Dumi Mihailom Degtjarovim. Naglasio je važnost Rusije kao turističkog tržišta i izrazio želju za daljnjim poboljšanjem suradnje, realizacijom zajedničkih projekata te povećanjem turističkog prometa.
 
Hrvatska i Rusija su prijateljske zemlje i zato je izuzetno važno održavati kvalitetnu suradnju. Rusija je za Hrvatsku veoma važno turističko tržište i naša je želja da se vratimo na razinu turističkog prometa kada nas je godišnje posjećivalo oko 200 tisuća ruskih gostiju, rekao je Cappelli te dodao kako će na sastanku s zamjenicom ruskog ministra kulture, zaduženom za turizam Allom Manilovom, razgovarati i o mogućnostima organiziranja dana ili mjeseca hrvatske kulture i turizma u Rusiji.
 
Dana 15. ožujka ministar će sudjelovati i na sastanku ruskog udruženja turističkih agencija i turoperatora – ATOR, na koji su dolazak potvrdili TUI Rusija, Coral, Paks, Ruski Express.
 
Sajam MITT je vodeći i najveći turistički sajam u Rusiji. Prošle je godine na sajmu sudjelovalo dvije tisuće izlagača iz gotovo 200 zemalja te ga je imao 28 tisuća posjetitelja. Ove godine sajam se održava od 14. do 16. ožujka, a zemlja partner je Španjolska.
 
(Lider)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz