Varaždinski Solvis izvozi 98 posto proizvodnje

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_190621343_cr.jpg

Tvrtka Solvis izvozi u Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Italiju, a u zadnje vrijeme važan im je partner postala i Turska. Od manjih tržišta, izvoze u Austriju, Dansku, Češku, te povremeno u sjevernu Afriku, na Srednji istok, u Južnoafričku Republiku.

Većinski vlasnik varaždinskog Solvisa, jedinog hrvatskog proizvođača solarnih panela, prodao je svoj uhodani farmaceutski biznis i posvetio se obnovljivim izvorima energije, a kako u Hrvatskoj zasad nema previše interesa za energijom budućnosti potpuno se okrenuo izvozu, tako da će Turskoj ove godine prodati robu vrijednu 40 milijuna eura, dok je za izgradnju studentskog kampusa u Kopenhagenu isporučio 12.000 panela.
 
Priča o varaždinskom Solvisu, jedinom proizvođaču solarnih panela u Hrvatskoj, kao da je prepisana iz neke upute o tome kako bi idealna tvrtka trebala izgledati - projekt je greenfield investicija, promovira ekologiju, godišnje proizvedu po 400.000 panela i od toga čak 98 posto izvezu, a prihode svake godine udvostruče.
 
Uvode nove tehnologije, ali pritom se pazi da strojevi ne preuzmu sav posao od ljudi, koji se stalno zapošljavaju i sada ih je ukupno 165.
 
Većinski vlasnik tvrtke je Stjepan Talan je istaknuo, govoreći o izvozu panela, kako je tvrtka išla na diverzifikaciju te je odabrano pet velikih tržišta - Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Italiju, a u zadnje vrijeme važan im je partner postala i Turska.
 
Od manjih tržišta, izvoze u Austriju, Dansku, Češku, te povremeno u sjevernu Afriku, na Srednji istok, u Južnoafričku Republiku.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz