Varaždinci pariraju Musku s 'elektrocrijepom'

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_146512214_cr.jpg

Solvis izvozi više od 95 posto svoje proizvodnje. Dosad je najveći udio izvoza otpadao na Tursku, ali to se polako mijenja. Glavna tržišta su Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska te Skandinavija.

Nakon Mate Rimca, koji je to učinio s najbržim električnim automobilom na svijetu, još se jedan hrvatski poduzetnik priprema za globalnu tržišnu utakmicu s Elonom Muskom.

Bivši financijaš i farmaceut Stjepan Talan kroz svoju tvrtku Solvis želi mu parirati električnim crjepovima. Muskov SolarCity, unatoč pompi, prema pisanju CNBC-a dosad je "solarnim krovovima" opremio tek nekoliko stotina domova u SAD-u. Talanov Solvis ima drugačiji pristup. Varaždinska tvrtka u petak je s Institutom Ruđer Bošković ugovorila posao istraživanja i razvoja novih solarnih proizvoda vrijedan 14 milijuna kuna.

U prvom planu na predstavljanju nije bio Talan, već predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hamag-Bicroa i IRB-a, a umjesto osnivača tvrtku Solvis zastupao je njen tehnički direktor Ivan Vadla. Varaždinska tvrtka Solvis u posljednje je četiri godine prihod povećala za gotovo osam puta. Lani je on iznosio 611,9 milijuna kuna uz neto dobit od 5,5 milijuna kuna.

Osnivač Solvisa Stjepan Talan ni ne krije da ovu tvrtku, za razliku od drugih poslova kojima se bavi, vidi kao nešto gdje su investicijski partneri poželjni. Ivan Vadla iz Solvisa kaže da im posao sa solarnim krovovima koji je predstavio Musk nije stran. Navodi da je tvrtka prije šest godina, prije Muska, u Velikoj Britaniji s tamošnjim partnerom instalirala električne crjepove na staje kraljevske obitelji. Ideja je bila razviti biznis energetske obnove na zaštićenim objektima. No, kako kaže, takvih poslova nije bilo mnogo, a proizvod se tada pokazao prevelikim zalogajem za tržište.

Ove godine počeli smo suradnju s talijanskim partnerom, koji tvrdi da ima sustav spajanja solarnih krovova koji je napredniji od Muskovog, dok mu mi isporučujemo takve solarne crijepove. U tom je poslu važno imati visoku efikasnost u pretvaranju solarne u električnu energiju", kaže Vadla. No, tu se, pojašnjava Vadla, dolazi već do određenih fizikalnih granica i potrebna su nova istraživanja da bi se utrka u efikasnosti mogla nastaviti. Otud posao s IRB-om.

Solvis izvozi više od 95 posto svoje proizvodnje. Dosad je najveći udio izvoza otpadao na Tursku, ali to se polako mijenja. Glavna tržišta varaždinskom Musku sada su ono Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske te Skandinavije.

(Poslovni dnevnik)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz