Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja važni za izvoznike

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/P-FAH-H9259097.jpg

Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja važni zbog hrvatskih izvoznika. U Sabor su na potvrđivanje upućeni zakonski prijedlozi kojima bi se potvrdili ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s dvije zemlje, Kosovom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako su ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja važni zbog hrvatskih izvoznika, ali i da se s nekim zemljama dugo čeka potpisivanje takvih ugovora, među kojima i SAD-om.
 
Vlada je sa sjednice Saboru na potvrđivanje uputila zakonske prijedloge kojima bi se potvrdili ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s dvije zemlje, Kosovom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
“Danas je to s dvije zemlje, s kojima imamo sigurno mogućnosti za veće suradnje. Ministar financija Kosova bio je prije nekog vremena i s njim smo vrlo brzo i lako potpisali taj ugovor, a za neke zemlje treba još proći neko određeno vrijeme, ponajviše mislim na SAD”, kazao je Marić.
 
Smatra i da nije pitanje koliko nepostojanje takvih ugovora šteti izvoznicima te da bi im sigurno bilo lakše raditi da se potpišu ti ugovori da nema mogućnosti nekakvog dvostrukog oporezivanja.
 
Koliko će to trajati dok se ne potpiše i kada se može očekivati teško je reći, jer s nekim zemljama sam čin potpisivanja traje dugo, u nekima i deset godina i duže, kao i sa SAD-om,  a tamo imaju i novu administraciju i nadam se da ćemo naći neki dobar pristup za to, rekao je Marić, napominjući da je teško govoriti o iznosima i teško procijeniti koja je težina jednog takvog ugovora.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz