U Tehnomontu porinuta ribarica za škotskog naručitelja

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/tehnomont i ribarski brod.jfif

Porinuće prve od dviju ribarica izgrađenih za škotskog naručitelja "60 North Fishing (Shetland)", održano je u pulskom Brodogradilištu Tehnomont. Uz "Copiusa" spreman za porinuće je i identični brod "Prolific" koji Tehnomont gradi za istog naručitelja, a taj će brod, dopuste li vremenske prilike, biti porinut u subotu. Oba broda trebala bi biti dovršena i isporučena u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Porinuće prve od dviju ribarica izgrađenih za škotskog naručitelja "60 North Fishing (Shetland)", održano je u četvrtak u pulskom Brodogradilištu Tehnomont.

Ribarski brod "Copius" dug je 25 i širok 9 metara, težak 300 tona a nakon porinuća na njega će biti ugrađeno još nekoliko tona najsuvremenije opreme. Na porinuću je bio vlasnik tvrtke naručitelja Mark Anderson. Kuma broda je supruga njegovog poslovnog partnera Leanne Smith.
Za razliku od zadnjih nekoliko bočnih porinuća ovaj put brodicu "Copius" je s navoza u more "premjestila" 720 tonska dizalica Zagrebtransa.

Uz "Copiusa" spreman za porinuće je i identični brod "Prolific" koji Tehnomont gradi za istog naručitelja, a taj će brod, dopuste li vremenske prilike, biti porinut u subotu. Oba broda trebala bi biti dovršena i isporučena u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. 

Predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja za travanj je najavila i prvu ovogodišnju primopredaju, a radi se o 24-metarskom brodu KB ROKK 24 namijenjenom za servisiranje, održavanje i čišćenje ribogojilišta. To je još jedan iz serije brodova koje su pulski brodograditelji izgradili za norveškog naručitelja, tvrtku Moen Marin. Radi se o 24-metarskom brodu, ukupno devetom u seriji brodova za istog naručitelja, ali ujedno i najpersonaliziranijem i najopremljenijem od svih brodova koju su u Puli izgrađeni za tu norvešku tvrtku.

"Nakon njega iz Pule će isploviti i 19-metarski aluminijski patrolni brod koji smo izgradili za Keniju. Nakon toga počinjemo paralelno raditi na druga dva velika projekta, već se čisti i priprema hala za izgradnju tri 17-metarska patrolna broda za ciparsku policiju, za koje nam je počeo stizati materijal, a nakon toga slijedi gradnja dva 25-metarska protupožarna broda za grčke vatrogasce", rekla je Deranja. 

(Hina)


 

Pisane vijesti