U razdoblju od 2012. do 2015. rastao je izvoz za gotovo 20 posto

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_227221012_cr.jpg

Najviše se izvoze, i to gotovo pola od ukupnog izvoza, žitarice, posebice kukuruz. U 2015. godine izvezeno je sjemena kukuruza u vrijednosti 14 milijuna američkih dolara.

U Svetom Martinu na Muri održan je trodnevni 9. Međunarodni kongres "Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo" koji su organizirali Hrvatsko agronomsko društvo i Europsko udruženje sjemenara.
 
Dražen Miloloža je u ime Hrvatske gospodarske komore upoznao prisutne s vanjskotrgovinskom razmjenom sjemena i sadnog materijala podsjetivši, pri tome, kako je iz godine u godinu sve veći uvoz hrane u Hrvatsku.
 
Uvoz je u razdoblju od 2012. do 2015. godine narastao za čak 27 posto, ali, napominje Miloloža, rastao je i izvoz, i to za gotovo 20 posto, no promijenila se struktura izvoza.
 
Najviše izvozimo, i to gotovo pola od ukupnog izvoza, žitarice, posebice kukuruz. U 2015. godine izvezeno je sjemena kukuruza u vrijednosti 14 milijuna američkih dolara. No, ipak, najviše uvozimo sjeme i sadni materijal gotovo svih poljoprivrednih kultura, i to iz Nizozemske, Italije, Njemačke.
 
Iz vanjskotrgovinske bilance vidljivo je kako je potpuno zanemarena domaća proizvodnja sjemena nekih vrsta poljoprivrednih kultura kao što je krmno bilje, suncokret, šećerna repa i krumpir te sjeme povrća, zaključio je Miloloža.
 
(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz