U Parmi održana prezentacija hrvatskog gospodarstva

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_214024960_cr.jpg

U sjedištu Udruge industrijalaca u Parmi održana je prezentacija hrvatskog gospodarstva. Prezentacija je bila, između ostalog, usmjerena na metaloprerađivački i prehrembeni sektor, te je istaknuta izvrsnost i brendiranje hrvatskih proizvoda u svijetu, kao i zaštita izvornosti proizvoda i porijekla.

U sjedištu Udruge industrijalaca u Parmi održana je 12. svibnja 2017. godine  prezentacija hrvatskog gospodarstva.
 
Na prezentaciji je sudjelovao član Uprave Udruge talijanskih poduzetnika Flavio Mais, koji aktivno pridonosi povezivanju talijanskih tvrtki u Republici Hrvatskoj (RH), te je svojim izlaganjem iznio čitav niz pozitivnih iskustava talijanskih tvrtki koje vrlo uspješno posluju u Hrvatskoj poput Calzedonie, Intimissimi, Ducato itd.
 
S hrvatske strane pozvan je Dejan Martinović, koji je niz godina radio u Emiliji Romagni, pa je po povratku u Hrvatsku  svoja stečena iskustva i kontakte usmjerio u povezivanju  hrvatskih tvrtki iz metaloprerađivačkog sektora s okolicom Parme. Taj segment je upravo bio značajan, jer Parma s okolicom je poznata i jaka u dvije industrijske branše - metaloprerađivačka i prehrambena.
 
Martinović je naglasio kako je uspio osigurati poslove za hrvatske tvrtke, koje proizvode dijelove i komponenti strojeva prema talijanskim nacrtima te se zatim kao gotovi proizvodi isporučuju natrag u Italiju.
 
Prezentacija djelatnika Veleposlanstva RH u Italiji Želalića bila je usmjerena, između ostalog, i u ta dva sektora, gdje je bila istaknuta izvrsnost hrvatskih prehrambenih proizvoda istaknuvši i brendiranje hrvatskih proizvoda u svijetu, kao i zaštitu izvornosti proizvoda i porijekla.
 
Tu su posebno bili istaknuti Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut, Slavonski kulen, Zagorski puran, Paški sir i janjetina, kao i cijeli niz drugih specijaliteta.

Na skupu je aktivno sudjelovala i konzulica iz Generalnog konzulata RH u Milanu  Emina El Majzoub.
 
Flavio Mais je istaknuo odličnu infrastrukturu i povezanost cesti sa svim glavnim europskim središtima, također fleksibilnost državnih struktura u funkciji davanja podrške poduzetničkom sektoru da uspije u svojim razvojnim planovima. Posebno je apostrofiran najnoviji porezni financijski zakon kojim država još više potiče gospodarski rast smanjivanjem poreznih davanja, kao i drugih pogodnosti.
 
Natlaia Baldassi, direktorica Udruge industrijalaca Parme, pohvalno se izrazila o svim pozitivnim pomacima koje je Hrvatska  pokrenula, što se vidi u rastu izvoza, smanjivanju deficita, rastu industrijske proizvodnje, smanjivanju stope nezaposlenosti što nedvojbeno potvrđuje da je Hrvatska izišla iz krize i da je to upravo trenutak da se povezivanje talijanskog poduzetništva s hrvatskim počinje bolje i realizirati, čime bi se još više doprinijelo jačanju gospodarskih veza Hrvatske i Italije.
 
Skup u Parmi, bio je i medijski popraćen s vrlo dobrim komentarima, potvrdivši Hrvatsku kao zemlju koja pruža vrlo dobre uvjete za značajnije pozicioniranje talijanskih tvrtki.

Na kraju prezentacije dogovoreno je da će se suradnja nastaviti te razmotriti  mogućnost da se organizira dolazak jednog izaslanstva poduzetnika Parme u Zagreb.
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz