U kriznoj godini probili se na kanadsko tržište

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Izvoz ide dobro. Nešto se izvozilo, čak i za vrijeme karantene, a neki su izvozni kanali u vrijeme karantene funkcionirali u zemljama koje su, također, bile u karanteni. Do ove godine vina su plasirana u 12 zemalja, a od ove godine se plasiraju u 13 zemalja. Novo tržište je Kanada, koje je otvoreno u ovoj kriznoj godini.

Nikola Benvenuti, direktor i suvlasnik obiteljske tvrtke Benvenuti iz Kaldira, aktualni je predsjednik Vinistre. Njegova tvrtka u vlasništvu ima 20 hektara terasastih vinograda, koji se nalaze u oklolici Kaldira i Motovuna, gdje prevladavaju autohtone istarske sorte: malvazija, teran i muškat. Pod brendom Benvenuti vina godišnje se na tržište plasira oko 100.000 boca visokokvalitetnog vina.

Govoreći o potporama koje su dobili vinari, Benvenuti je naglasio kako su čelnici udruženja proizvođača vina iz svih regija, preko Ministarstva poljoprivrede, bili uključeni u kreiranje mjera pomoći našem sektoru. Dogovorili smo, između ostalog, da je jedna od nužnih mjera pomoći destiliranje viškova vina, a ukoliko pojedini vinar ne želi destilirati vino, može dobiti naknadu za njegovo skladištenje odnosno za njegovo čuvanje.

Što se tiče procjene nadolazeće berbe, Benvenuti je naglasio kako je su u najvažnije vrijeme za vinograd, a to je u proljeće, svi imali dosta vremena za njegovu obradu. Tako da su vinogradi ove godine njegovani i obrađeni bolje nego ikada.

Prema riječima Benvenutia, izvoz ide dobro. Nešto se izvozilo, čak i za vrijeme karantene, a neki njihovi izvozni kanali u vrijeme karantene su funkcionirali u zemljama koje su, također, bile u karanteni. Do ove godine su njihova vina plasirana u 12 zemalja, a od ove godine se plasiraju u 13 zemalja.

Novo tržište je Kanada, koje je otvoreno u ovoj  kriznoj godini što im, u ovim teškim vremenima za vinare, puno znači, jer potrebno je disperzirati prodajne kanale.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz