Hrvatski izvoz svugdje u padu osim u Mađarsku

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz10-2019.jpg

Dok s većinom drugih zemalja izvoz ima negativan predznak, Mađarska je u protekla četiri mjeseca izbila na poziciju petog najvažnijeg kupca hrvatskih proizvoda, iza Italije, Njemačke, Slovenije i BiH, preskočivši Austriju i još nekolicinu tradicionalno najviše rangiranih na izvoznoj ljestvici.

Koronavirus, pokazuju prvi preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku, srezala je izvozni rezultat hrvatskih gospodarstvenika u prvih pet mjeseci za 10 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Izvezeno je roba u vrijednosti 5,59 milijardi eura, pri čemu je veći pad zabilježen na tržištima izvan EU (17,7%), dok je u članicama EU, s kojima se i realizira veći dio trgovine, rezultat bio slabiji za 6,4 posto, a prodano je roba vrijednih nešto manje od 4 milijarde eura.

No, detaljni odnosi rezultata ostvarenih po zemljama i proizvodima za prvih pet mjeseci moći će se analizirati za nekoliko tjedana, ali i oni će zasigurno potvrditi trend koji se bilježi u prethodnim mjesecima – strelovit rast izvoza u jednu susjednu EU-članicu.

Dok s većinom drugih zemalja izvoz ima negativan predznak, Mađarska je u protekla četiri mjeseca izbila na poziciju petog najvažnijeg kupca hrvatskih proizvoda, iza Italije, Njemačke, Slovenije i BiH, preskočivši Austriju i još nekolicinu tradicionalno najviše rangiranih na izvoznoj ljestvici.

Usporede li se izvozne brojke o proizvodima koje se plasiralo na druga tržišta, jasno je da zasluga za izvozni skok u Mađarskoj ponajprije pripada izvozu sirove nafte, odnosno realizacija proteklih tjedana osporavanog memoranduma kojega su o transportu Inine nafte u Molove rafinerije potpisali čelni ljudi Ine i Janafa, uz supotpis ministra Tomislava Ćorića.

Ono što je uz jačanje izvoza u Mađarsku obilježilo prva četiri mjeseca je preokret na prvoj izvoznoj poziciji hrvatske izvozne ljestvice. Italija već treći mjesec nije lider, već treći mjesec bilježi podbačaj, toliki da je Njemačka, i uz značajan pad izvoza u tu zemlju, preuzeo tu poziciju.

Kao prva i najviše pogođena europska zemlja pandemijom koronavirusa Italija je svoje granice zatvorila, a čime je naš izvoz zabilježio podbačaj od preko 26 posto. U četiri mjeseca izvezeno je iz hrvatskih tvrtki tek 523 milijuna eura vrijednih roba, što je oko 185 milijuna eura slabiji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju.

S druge strane, u Njemačku je izvoz splasnuo za nešto manje od 12 posto, no i uz taj pad premašuje izvoz u Italiju za 96 milijuna eura.

Izuzev Mađarske, samo je u još jednoj zemlji iz “društva” deset glavnih izvoznih tržišta zabilježen plus u prva četiri mjeseca, a to je Luksemburg. U nedostatku detalja može se pretpostaviti da je riječ o proknjiženju kupnje sada već legendarnog Uljanikovog nedovršenog jaružala koji je na dražbi u stečajnom postupku prodan svom izvornom naručitelju, tvrtki sa sjedištem u Luksemburgu.

Riječ je o skoku od više od 100 milijuna eura ostvarenom u veljači, a zahvaljujući kojem je izvoz u tu zemlju povećan s 5,6 milijuna eura na više od 121 milijun eura u prva četiri mjeseca.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz