U Belgiji započinje primjena kilometarske takse za kamione

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_274562549_cr.jpg

Od 1. travnja 2016. godine u Belgiji započinje primjena kilometarske takse za kamione. U praksi to znači da će svako kamionsko vozilo morati posjedovati kabinski uređaj (On Board Unit – OBU), koji obračunava taksu za pojedini kamion temeljem njegove bruto težine, (europskog) emisijskog razreda te tipa ceste kojom vozi.

Od 1. travnja 2016. godine u Belgiji započinje primjena kilometarske takse za kamione. U praksi to znači da će svako kamionsko vozilo morati posjedovati kabinski uređaj (On Board Unit – OBU), koji obračunava taksu za pojedini kamion temeljem njegove bruto težine, (europskog) emisijskog razreda te tipa ceste kojom vozi. Podaci će u anonimnom i kriptiranom obliku biti poslani u obračunski centar koji će ispostaviti račun za cestarinu.
 
OBU je moguće nabaviti na dva načina:
 
  • Na servisnim punktovima koji su raspoređeni po Belgiji. Na tim se punktovima nalaze distributeri koji izdaju OBU spremne za uporabu, nakon što vozač u njih unese podatke o kamionu i plati 135 €. Platiti je moguće kreditnim karticama, kreditnim karticama za vozila ili gotovinom. Zemljovid s lokacijama servisnih točaka nalazi se na stranici www.satellic.be.
 
  • Na mrežnoj stranici www.satellic.be. Odjednom je moguće naručiti i više OBU-a, uz plaćanje kreditnim karticama i kreditnim karticama za vozila. Informacije je moguće dobiti i na besplatnom broju telefona 00800-72.83.55.42 (i iz inozemstva).
 
Sve informacije vezane uz kilometarsku taksu, praktična pitanja i najčešći upiti mogu se pronaći na mrežnoj stranici Viapass, javnog poduzeća zaduženog za provedbu ove mjere, www.viapass.be, http://we.tl/9LmXrTodMC, a konkretna pitanja moguće je postaviti na contact@viapass.be.


Pisane vijesti | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike