Tvrtka Grad-Export zapošljava 130 ljudi i izvozi u 27 zemalja

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_299732519_cr.jpg

Tvrtka godišnje proizvede oko 40.000 ukrasnih panela za ulazna vrata koje izvozi u 27 zemalja, uz ostalo, Rusiju, SAD i Kanadu. Više od 70 posto proizvodnje proda se u inozemstvu.


Hrabrost i vizija presudni su za uspjeh svakog poduzetničkog pothvata. Čvrsto vjeruje u to Vinkovčanin Petar Šimić (51), vlasnik tvrtke Grad – Export. On je u posljednjih 15 godina uspio malu firmu koja se bavila proizvodnjom lamperije i parketa, pretvoriti u najvećeg proizvođača ukrasnih panela za ulazna vrata u jugoistočnoj Europi.
 
Šimićeva tvrtka godišnje proizvede oko 40.000 panela koje izvozi u 27 zemalja, uz ostalo, Rusiju, SAD i Kanadu. Više od 70 posto proizvodnje proda se u inozemstvu. Zapošljava oko 130 radnika, većinom mladih. Godišnji prihodi veći su mu od 45 milijuna kuna, a sve to prati višemilijunska dobit koju redovno reinvestira u kupovinu novih strojeva i tehnologija.
 
U poduzetničke vode bacio se krajem 1992, nedugo nakon što je izišao iz rovova gdje je kao dragovoljac branio rodni grad. Prije rata radio je kao voditelj maloprodaje u Dilj industriji građevinskog materijala, a po struci je inženjer finalne obrade drveta. "Prvo sam krenuo s proizvodnjom lamperije i brodskog poda, a zatim i parketa. S PVC-om sam se prvi put susreo 1999. i tad sam shvatio da je to materijal budućnosti", priča Šimić.
 
Njegovo predviđanje pokazalo se više nego točnim. Na tržištu građevinske stolarije (prozori i vrata) danas premoćno prevladava PVC s više od 70 posto udjela. Ostatak stolarije radi se od aluminija, 20-ak posto tržišta, dok su manje od deset posto prozori i vrata od drveta.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz