Tvrtka Elda 50 posto za Hrvatsku, 50 posto za izvoz

Slika /slike 1/Zdravlje/shutterstock_131795594_cr.jpg

Prve poizvedene količine antiseptika najprije su se plasirale u zemlje iz kojih je došla pomoć u nabavi sirovina, Nizozemsku i Njemačku, a sad je izvoze i u Sloveniju, Slovačku i BiH. Polovica proizvodnje ostaje u Hrvatskoj. Što se tiče proizvodnje e-tekućine, u posljednja dva mjeseca promet je pao za oko 40 posto. Najveći kupci - Švedska, Nizozemska, Njemačka, Francuska i Austrija - i dalje naručuju jer su se distributeri u matičnim zemljama prebacili na online prodaju.

Da se u krizi mogu izroditi nove prilike i pozitivne priče, svjedoči novogradiška tvrtka Elda, poznata po proizvodnji e-tekućina za cigarete koju izvozi u više od 80 zemalja.

Tvornica i u doba pandemije koronavirusa posluje punim kapacitetom jer je njen vlasnik Dario Marenić, osluškujući potrebe tržišta, preusmjerio dio proizvodnje na antiseptike, pa u vrijeme kad većina poslodavaca mora otpuštati radnike - on zapošljava nove.

Zahvaljujući modernomu proizvodnom pogonu i laboratoriju za kontrolu kvalitete, standardiziranima po normi ISO-IEC-17025, u koje je uloženo više od 30 milijuna kuna,  proces prenamjene dijela proizvodnje išao je prilično brzo, kao i ishođenje potrebne dokumentacije jer su, imajući u vidu ozbiljnost situacije, hrvatske institucije reagirale vrlo promptno.

"Kontaktirao sam sve veće kupce diljem Europe da mi pomognu u nabavi etanola, koji praktički nigdje u tom trenutku u Europi nije bilo. Prvi izvoz ostvarili smo iz Albanije, a nakon toga su se otvorila Nizozemska i Bugarska, a za koji dan imamo i dobavu etanola iz Županije. Većih problema imali smo i s pronalaskom ambalaže, bočica, jer nije bilo hrvatskih proizvođača koji su mogli zadovoljiti uvjete, pa se snalazimo u Europi", priča Marenić.

Danas se u pogonu smještenom u Industrijskom parku u Novoj Gradiški dnevno proizvede oko pet tona antiseptika, ovisno o veličini ambalaže, a kada dođu narudžbe za kontejnere zapremnine od 1000 litara, u stanju su isporučiti i po 15 tona u danu.

Prve poizvedene količine antiseptika najprije su se plasirale u zemlje iz kojih je došla pomoć u nabavi sirovina, Nizozemsku i Njemačku, a sad je izvoze i u Sloveniju, Slovačku i BiH. Ali, naravno, polovica proizvodnje ostaje u Hrvatskoj. I nakon što pandemija prođe Marenić će zadržati proizvodnju antiseptika i s nekim novim proizvodima ići na europska tržišta.

Što se tiče proizvodnje e-tekućine, u posljednja dva mjeseca promet je pao za oko 40 posto. Marenić pojašnjava da najveći kupci - Švedska, Nizozemska, Njemačka, Francuska i Austrija - i dalje naručuju jer su se distributeri u matičnim zemljama prebacili na online prodaju.

Marenić pozdravlja Vladine mjere pomoći, posebno isplatu naknada zaposlenicima čije tvrtke ne rade, ali, kaže, sada se postavlja pitanje što će biti dalje.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz