Jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika

Slika /slike 1/Financije/hbor.jpg

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je s Erste&Steiermärkische bankom (ESB) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti jednostavnije odobrenje novih kredita za likvidnost.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je s Erste&Steiermärkische bankom (ESB) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti jednostavnije odobrenje novih kredita za likvidnost, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju triju banaka.

Tim sporazumom omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor. Ta mjera će trajati do kraja godine, a moći će je koristiti izvoznici iz svih sektora, navodi se. Korisnici osiguranja bit će banke, koje će temeljem vlastitih kriterija i poslovnih politika odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, odnosno poslovnim subjektima koji su u zadnjoj poslovnoj godini za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza. Banke će, prema unaprijed dogovorenim uvjetima prihvatljivosti i troškovima osiguranja, samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj kredita koje HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina, navodi se u priopćenju. Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko napominje kako će po izmjeni Uredbe o osiguranju, koja je u tijeku, banke moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. "Očekujemo da će se provedbi tog programa uskoro pridružiti i druge banke“, kazala je Perko.

Član uprave Erste banke Boris Centner izjavio je da ulažu sve potrebne napore kako bi i u dijelu kreditiranja za očuvanje likvidnosti dali svoj doprinos i poslovnim subjektima i na takav način omogućili da lakše prebrode trenutačnu situaciju.

Predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina istaknuo je da će realizacijom tog sporazuma s HBOR-om, HPB dodatno olakšati poslovanje hrvatskih poduzetnika osiguranjem nove likvidnosti za izvoznike.

Europska komisija je 6. travnja potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost, s kreditnim potencijalom od šest milijardi kuna.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz