Tvrtka dvojice Hrvata na 6 tržišta vrijedna od 6 do 88 milijardi dolara

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_200692268_cr.jpg

ReversingLabs novi je hrvatski startup koji cilja na titulu jednoroga. Ova samozatajna tvornica cyber-sigurnosnih rješenja na globalno najvećoj specijaliziranoj konferenciji Black Hat USA u Las Vegasu, osvojila je nagradu "Black Unicorn 2019".

Da ne bi bilo zabune, zagrebački startup trenutačno ne vrijedi milijardu dolara. Kao ni još devet preostalih startupa koji su s njim osvojili istu titulu u SAD-u, nego tu tržišnu vrijednost (valuaciju) vide kao svoj cilj i to su kroz nagradu prepoznali industrijski stručnjaci. Ipak, ovo je prvi put da je RiversingLabs javno iznio taj plan čime se priključio uskom krugu domaćih startupa sa sličnim aspiracijama. Sve se ovo dešava u jeku rasprave o tome ima li Hrvatska već sada barem jednog jednoroga, i kao izglednog kandidata spominje se Infobip.

ReversingLabs, nova hrvatska startup zvijezda zadnji se put provirila u javnost prije dvije godine: tada su u ovaj domaći startup 25 milijuna dolara uložili najveći fond rizičnog kapitala na svijetu specijaliziran za ulaganja u cybersecurity startupe, Trident Capital Cybersecurity, i američka investicijska banka J.P. Morgan Chase.  Startup, čija je Titanium platforma najbrži detektor ransomwarea na svijetu te koji ima više od 160 velikih korporativnih korisnika, osnovala su dvojica Hrvata Tomislav Peričin i Mario Vuksan.

U Zagrebu se nalazi i primarni razvojni centar ReversingLabsa, koji je u pet godina narastao s 14 na 78 zaposlenika. Troškovi razvoja su porasli s 6,9 na 48,7 milijuna kuna. Sjedište ove tvrtke je u Cambridge u SAD-u, a posluje još i u Švicarskoj. Toliko je dosad bilo poznato o ReversingLabsu. Međutim, za potrebe natjecanja u Las Vegasu hrvatski je startup otkrio da posljednjih osam godina ima strateško partnerstvo s In-Q-Tel-om, VC fondom od CIA-e i ugovore s nizom američkih državnih institucija.

U upravi ReversingLabsa, uz osnivače, sjede i predstavnici Forgepointa Capitala, JP Morgan Chasea i Doug Levin, izvršni direktor Black Duck Softwarea. Hrvatski startup ukupno zapošljava 160 ljudi u SAD-u, Europi i Aziji.  Na popisu klijenata mu je šest od deset top sigurnosnih tvrtki na svijetu uključujući  Cisco, Symantec, Microsoft, McAfee, Trend i Sophos.

Hrvatski startup cilja na šest tržišta od kojih niti jedno do 2022. ne bi trebalo biti manje od šest milijardi dolara, a najveće, ono cloud sigurnosti očekuje se da će premašiti 88 milijardi dolara u vrijednosti. Mario Vuksan, suosnivač i izvršni direktor ReversingLabsa kaže da je im je nagrada Black Unicorn potvrda uspjeha koji su ostvarili u borbi s novim generacijama inteligentnih cyber-sigurnosnih prijetnji.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz