Turizam i industrija u fokusu suradnje Hrvatske i Kosova

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-KS-turizam.jpg

Statistika kaže da je u 2023. Hrvatsku posjetilo 21.204 kosovskih turista što je povećanje za oko 21,95 posto u odnosu na godinu prije, dok se broj noćenja ostvarenih kosovskih turista u 2023. povećao za 13,13 posto u odnosu na 2022. i iznosi 47.044. Ukupna robna razmjena Hrvatske i Kosova 2023. iznosila je 180,2 milijuna eura, što je gotovo 25 posto više u odnosu na 2022. Izvoz je iznosio 169 milijuna eura, što je 26,31 posto više u odnosu na 2022.

(Izvor: HGK)

Direktorica Sektora za turizma HGK Andreja Vukojević i voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić primile su delegaciju Kosova na čelu sa zamjenikom ministra u Ministarstvu za regionalni razvoj Republike Kosova Alijem Tafarshikuom i veleposlanikom Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, Martinom Berishajem. Na sastanku su se razmijenila iskustva na području turizma, industrije i održivog razvoja te se razgovaralo o unaprjeđenju dosadašnjih odnosa i suradnje dvije zemlje.

„Kada je riječ o turizmu, Hrvatska kao jedna od top pet turističkih zemalja na Mediteranu, koja iz godine u godinu bilježi porast broja gostiju, zaista može ponuditi neke najbolje prakse. Mi smo se strateški pozicionirali u jednu tranzicijsku fazu iz masovnog, sezonskog turizma prema cjelogodišnjoj destinaciji održivog turizma. U prva četiri mjeseca ove godine imamo dvadesetak posto rasta broja dolazaka turista što govori u prilog tome da je tranzicija na dobrom putu s kojega možemo podijeliti iskustva, dobre primjere i ponuditi suradnju,“ rekla je Vukojević.

Statistika kaže da je u 2023. godini Hrvatsku posjetilo 21.204 kosovskih turista što je povećanje za oko 21,95 posto u odnosu na godinu prije, dok se broj noćenja ostvarenih kosovskih turista u 2023. godini povećao za 13,13 posto u odnosu na 2022. godinu i iznosi 47.044. Da je Hrvatska Kosovu draga turistička destinacija, ali i odredište za rad čak 10 tisuća građana Kosova od kojih velik broj radi upravo u turizmu, naglasio je i veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, Martin Berishaj.

„Vlada Kosova smatra Hrvatsku svojim strateškim partnerom i velikim prijateljem. Institucionalni odnosi naših zemalja su vrlo dobri, a mi gledamo Hrvatsku kao uzor, kao dobar primjer, pogotovo u pogledu regionalnog razvoja i turističkih uspjeha,“ naglasio je veleposlanik Berishaj.

Veleposlanik je najavio i veliku konferenciju koju planiraju organizirati u rujnu na kojoj bi spojili hrvatske i kosovske tvrtke u B2B sastanke, ali i ugostili stručnjake iz Hrvatske na području normi Europske unije - a sve u cilju uravnoteženog regionalnog razvoja.

„Mi smo u Ministarstvu regionalnog razvoja usmjereni na razvoj odnosa sa susjednim zemljama, pogotovo članica EU. S Hrvatskom najviše potencijala za razmjenu iskustava i jačanje suradnje vidimo u sektorima turizma, konkretno aktivnog turizma. Dok u industriji su nam najzanimljivija područja tekstilne industrije, prerade plastike i metala i drvne industrije,“ rekao je zamjenik ministra u Ministarstvu za regionalni razvoj Republike Kosova Ali Tafarshiku.

Upravo su kao moguća područja suradnje identificirana energetika, graditeljstvo, obnova prometne infrastrukture - željeznički i cestovni promet, proizvodnja i prerada prehrambenih proizvoda, trgovina te informacijske tehnologije. Istaknut je potencijal pružanja usluga hrvatskih IT tvrtki u području kibernetičke sigurnosti.

„Mi trenutno radimo na programu Akademije kibernetičke sigurnosti HGK. Pred naše tvrtke su ove godine postavljeni znatno veći zahtjevi za zaštitu poslovanja pa smo pripremili edukaciju kako bismo ih pripremili za učinkovito suprotstavljanje kibernetičkim prijetnjama. Kako će se ti standardi postroživati, a letvica podizati za članice EU, i za razne dobavljače izvan Unije, imajte na umu da mi u Hrvatskoj imamo vrsne tvrtke sa snažnim iskustvom u ovom području koje vašem gospodarstvu mogu ponuditi usluge osiguranja kibernetičke sigurnosti najvišeg nivoa,“ rekla je Kesić Šapić i dodala da je situacija slična i kada je riječ o ESG standardima. Oni također obvezuju tvrtke izvan EU koje su dobavljači ili koje sudjeluju u proizvodnom lancu tvrtki u Uniji. Naglasila je da HGK može ponudi suradnju na tom području u vidu edukacija o ESG propisima i razmjenom iskustva.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Kosova 2023. godine iznosila je 180,2 milijuna eura, što je gotovo 25 posto više u odnosu na 2022. godinu. Izvoz je iznosio 169 milijuna eura, što je 26,31 posto više u odnosu na 2022.

(HGK)

 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz