Robni izvoz eurozone oštro pao u ožujku

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz 1-32024.jpg

Izvoz robe iz 20-članog gospodarstva smanjio se u ožujku za 9,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunao je Eurostat, najsnažnije od kolovoza 2020. U veljači gotovo je stagnirao, a u siječnju porastao je za 0,6 posto. Bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom pokazala je u ožujku višak od 24,1 milijarde eura, veći za 26,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Robni izvoz eurozone pao je u ožujku najsnažnije od ljeta pandemijske 2020. godine, a naglo se smanjio i uvoz, pokazali su u utorak podaci europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz 20-članog gospodarstva smanjio se u ožujku za 9,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunao je Eurostat, najsnažnije od kolovoza 2020. godine.

U veljači gotovo je stagnirao, a u siječnju porastao je za 0,6 posto.

Još je oštrije u ožujku pao izvoz robe unutar eurozone, za 12,4 posto, otprilike dvostruko snažnije nego u veljači. 

Eurozona je u ožujku znatno smanjila i uvoz robe, za 12,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U veljači pao je za 8,3 posto, a u siječnju za 16,1 posto.

Uvoz robe unutar eurozone potonuo je za 12,6 posto, također otprilike dvostruko snažnije nego u veljači.

Bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom pokazala je u ožujku višak od 24,1 milijarde eura, veći za 26,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Vrijednost unutarnje razmjene smanjila se u odnosu na prošlogodišnji ožujak za 12,4 posto.

U odnosu na veljaču izvoz robe iz eurozone porastao je u ožujku, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,1 posto, a uvoz je bilježio isti postotni pad.

Time je trgovinski višak u ožujku uvećan za 3,6 posto u odnosu na veljaču i iznosio je 17,3 milijarde eura.

U prva tri ovogodišnja mjeseca izvoz robe iz eurozone porastao je za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a uvoz je smanjen za 2,4 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Trgovinska politika EU