TTIP donosi korist malim i srednjim poduzećima

Slika /slike/P-FAH-H9259106.jpg

Cilj Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) je olakšati trgovinsku razmjenu između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, a posebne se koristi očekuju za mala i srednja poduzeća.


Cilj Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) je olakšati trgovinsku razmjenu između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, a posebne se koristi očekuju za mala i srednja poduzeća, istaknuto je u petak na konferenciji "Utjecaj TTIP-a na male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj", u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović kazao je kako postoji strah da će zbog TTIP-a velike multinacionalne kompanije "preplaviti" Europu i Hrvatsku i nametnuti neka svoja pravila. "To nije istina, taj strah treba odagnati. EU neće snižavati svoje standarde kada je riječ primjerice o sigurnosti hrane ili bilo čemu drugom", kazao je Klisović napominjući kako Amerika ne želi prevariti EU, i obrnuto. Obje strane moraju imati koristi od sporazuma jer u protivnom on ne bi imao smisla, a one trebaju biti prvenstveno za građane - očekuje se povećani broj radnih mjesta, povećana trgovina, proizvodnja i prodaja pa i snižavanje cijena, kaže Klisović.

Privremena otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Margaret Horner Nardi ističe kako je TTIP važan za Hrvatsku i SAD te da mu je cilj olakšati trgovinsku razmjenu, što je posebice značajno za mala i srednja poduzeća. "Uspijemo li postići dogovor stvorit ćemo pretpostavke za značajno povećanje konkurentnosti naših gospodarstava i time osigurati zaposlenost i prosperitet s obje strane", kazala je Horner Nardi.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević također je kazao kako je sporazum, o kojem pregovori traju već dvije godine, važan za mala i srednja poduzeća. Njime se želi malim i srednjim tvrtkama pomoći u uključivanju na tržište, kazao je Baričević te naveo kako su razini EU oko 99 posto poduzeća mala i srednja, osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru, a stvorila su i 85 posto novih radnih mjesta od 2002. do 2010. godine. Problemi s kojima se suočavaju ta poduzeća zajednička su u cijelom EU - papirologija, birokracija, administrativne naknade i pristojbe, opterećujući postupci izvoza, naveo je Baričević.

Da će im TTIP olakšati poslovanje na američkom tržištu očekuju Sandi Klasić iz tvrtke OMCO koja proizvodi alate za staklarsku industriju i predsjednik Uprave informatičke tvrtke Span Nikola Dujmović.

Klasić je kazao kako je OMCO već neko vrijeme prisutan na američkom tržištu na kojem kontinuirano raste. Poslovanje sa SAD-om je pozitivno i veselimo se TTIP-u jer će dodatno olakšati poslovanje na američkom tržištu, smatra Klasić. Dujmović napominje kako Span na američko tržište izvozi intelektualne usluge i da ono za tu tvrtku znači puno prilika, no za razliku od klasičnog izvoza roba, izvoz intelektualnih usluga je opterećen preprekama. Primjerice, teško je dobiti radne dozvole pa svoje usluge uglavnom virtualno izvozimo, naveo je.


(Hina)

 Vijesti iz medija | Strana tržišta | Trgovinska politika EU