Tri broda američke ratne mornarice na remontu u Lencu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/viktor-lenac.jpg

U brodogradilište "Viktor Lenac" ovoga tjedna na redovni remont doplovio je brod šeste flote američke ratne mornarice USS "Hershel Woody Williams", a ranije su uplovila još dva, pa su sada u tom brodogradilištu istodobno na remontu tri vojna broda SAD-a. Do sada je u kostrenskom brodogradilištu za vojnu mornaricu SAD-a završeno ukupno 47 projekta, a očekuju se novi projekti.

U brodogradilište "Viktor Lenac" ovoga tjedna na redovni remont doplovio je brod šeste flote američke ratne mornarice USS "Hershel Woody Williams", a ranije su uplovila još dva, pa su sada u tom brodogradilištu istodobno na remontu tri vojna broda SAD-a.

Kako je rekao direktor američkog mornaričkog programa u Lencu Zoran Kosić, "Hershel Woody Williams" je brod velikih dimenzija, dugačak 240, širok 50 metara, nosivosti 72 tisuće tona, a koristi se kao mobilna ekspedicijska baza. Ima mješovitu posadu, koju čini 150 vojnih osoba i 50 civila.

Riječ je o novom brodu, koji ima specifičnu opremu, pa su za remont, budući je zahtjevniji nego drugi brodovi, potrebni brojni certifikati, rekao je. Takvu vrstu brodova američka ratna mornarica počela je graditi tek prije nekoliko godina, kao potporu svojim flotama na udaljenim odredištima.

Brod "Hershel Woody Williams" u kostrenskom će brodogradilištu biti 47 dana. Osim tog broda, u "Viktoru Lencu" sada su na redovitom remontu još dva broda američke ratne mornarice USNS "Trenton" i USNS "Carson City".

Do sada je u kostrenskom brodogradilištu za vojnu mornaricu SAD-a završeno ukupno 47 projekta, a očekuju se novi projekti.

Suradnja s američkom mornaricom znatno doprinosi poslovanju Brodogradilišta Viktor Lenac, posebno u sadašnjem razdoblju smanjenje zaposlenosti uzrokovane pandemijom Covida-19.

Lani je to brodogradilište ostvarilo 305,5 milijuna poslovnih prihoda i 231,9 milijuna kuna poslovnih rashoda te je ostvarena neto dobit nakon oporezivanja od 34,6 milijuna kuna, a obavljeno je 67 remontnih poslova.

(HIna)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz