U Brodosplitu primopredaja polarnog kruzera Ultramarine

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/brodosplit polarni.jpg

Primopredaja novogradnje 487, putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine obavljena je u petak u Brodosplitu. Ovim brodom na vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazane su mogućnosti hrvatske brodogradnje te mogućnosti Brodosplita, koji izrasta u "lidera europskih graditelja polarnih kruzera".

Primopredaja novogradnje 487, putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine obavljena je u petak u Brodosplitu, a riječ je o brodu čija vrijednost premašuje 100 milijuna eura, a za financiranje njegove izgradnje jamstvo dala je Vlada.

Tehnološki napredan brod ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije, dugačak je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih, navedeno je u priopćenju Brodosplita.

Ultramarine, sa svoja dva helikoptera i heliodroma te 20 "Zodijaka" koji se mogu brzo rasporediti, ponudit će najširi opseg avanturističkih mogućnosti van broda u industriji, omogućavajući gostima da samostalno kreiraju izgled vlastitog polarnog iskustva. To uključuje, između ostalog, razgledavanje helikopterom, heli-planinarenje i alpski kajak uz podršku helikoptera, pojasnili su iz Brodosplita.

Ukupna vrijednost broda je veća od 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto, pri čemu su iz Brodosplita istaknuli da brod ne bi bilo moguće graditi da Vlada nije odlučila 16. svibnja 2018. dati jamstvo za financiranje njegove izgradnje, dok je kredit za njegovu gradnju osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Odmah po izvršenoj primopredaji, HBOR-u je od strane naručitelja vraćen cjelokupni iznos kredita u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i obračunatu kamatu koju je HBOR ostvario financiranjem ovoga projekta. Vladi je odmah vraćeno državno jamstvo kojim je podržala taj projekt i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 487 u visini od 68,1 milijuna eura, a državni će proračun prihodovati u724 tisuće eura naknade za jamstvo, izvijestili su iz Brodosplita.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak ustvrdio je da su ovim brodom na vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje te mogućnosti Brodosplita, koji izrasta u "lidera europskih graditelja polarnih kruzera".

Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions, specijalizirane za ekspedicije i avanturistička putovanja na Antarktiku i Arktik, rekao je da su preuzimanjem vlasništva službeno u svoju flotu uvrstili brod koji mijenja pravila igre i koji će uskoro postati operativna baza bez premca za sve polarne avanture.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz