Tolušić u Kini - cilj osigurati izvoz hrvatskog mesa, ribe i meda

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/med u Kini.jpg

Na 4. dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni promiče se suradnja Kina "17+1" i unaprjeđenje međunarodne trgovine sa zemljama srednjoistočne i istočne Europe (CEEC). Na Dijalogu će se raspravljati o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine, pojednostavljenju i usklađivanju procedura.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovat će od 6. do 8. lipnja u Ningbou na 4. dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg kao cilj tog posjeta ističu ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda, poglavito za meso, ribu i med.

"Dijalogom se promiče suradnja Kina "17+1" i unaprjeđenje međunarodne trgovine sa zemljama srednjoistočne i istočne Europe (CEEC). Na Dijalogu će se raspravljati o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine, pojednostavljenju i usklađivanju procedura, a cilj ministrovog posjeta Kini je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda - poglavito za meso, ribu i med", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Najavljuju kako će ministar Tolušić sudjelovati na Forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a susrest će se i sa zamjenikom premijera Kine Huom Chunhuom i zamjenikom ministra nadležnog za carinska pitanja Wangom Linjuom. Posjetit će Centar carinske tehnologije te sajam "China - CEEC Expo", na kojem se predstavlja 20-tak izlagača iz Hrvatske (vino, sir, riba, maslinova ulja, prirodna kozmetika, namještaj, i sl.).

Iz Ministarstva podsjećaju da je kineska delegacija u travnju boravila u Hrvatskoj i tada je potpisan i Protokol o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, a nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Tolušić je tada najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i riba. Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske pa se radi na intenziviranju postupka za odobrenje izvoza u Kinu, za što postoji i veliki interes kineskih kompanija.

Hrvatskim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda te meda i mednih proizvoda zanimljivo je kinesko tržište, pa će ministar Tolušić na bilateralnim sastancima naglasiti važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za usklađivanjem i razmjenom certifikata za te skupine proizvoda, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Iako Europska komisija u ime cijele Europske unije pregovara o trgovinskim odnosima, carinskom režimu i razmjeni certifikata za proizvode životinjskog podrijetla, velik broj zemalja članica istovremeno bilateralno pregovara s Kinom jer za Kinu EU nije jedno tržište, već tržište 28 različitih zemalja, napominje se u priopćenju. Ističu kako je Hrvatska samostalno krenula u pregovore kako bi zaštitila svoje interese i osigurala razvoj svih sektora prerađivačke i prehrambene industrije.

Nastavku uspješne trgovinske i poslovne suradnje između Kine i Hrvatske doprinijet će i uzvratni posjet kineske delegacije, na čelu s ministrom poljoprivrede i ruralnih poslova Han Changfu Hrvatskoj, koji je najavljen za idući tjedan, zaključuje se u priopćenju.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz