Teran Anđela Brčića dobitnik Gran Premio Noe za 2019.

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/vino u beču.jpg

Teran vinara Anđela Brčića jedno je od svega četiri vina nagrađenih na festivalu terana i refoška priznanjem Gran Premio Noe za 2019. godinu! Ostala tri nagrađena vina su talijanska, a znakovito je da među nagrađenima na ovom festivalu posvećenom isključivo teranu i refošku nema niti jednog slovenskog vina.

Iz talijanskog mjesta Gradisca d'Isonzo (Gradiška na Soči) stiže sjajna vijest za vinara Anđela Brčića iz sela Brčići na Poreštini: njegov je teran barrique iz berbe 2015. jedno od svega četiri vina nagrađenih na tamošnjem festivalu terana i refoška priznanjem Gran Premio Noe za 2019. godinu!

Ostala tri nagrađena vina su talijanska, a znakovito je da među nagrađenima na ovom festivalu posvećenom isključivo teranu i refošku nema niti jednog slovenskog vina.

Uz Anđela Brčića koji je na tamošnjoj svečanosti osobno primio plaketu, nagradu Gran Premio Noe za doprinos vinarstvu dobio je porečki Institut za poljoprivredu i turizam. Na ovoj se svečanosti inače tradicionalno dodjeljuju priznanja, uz degustaciju i prigodni program, najboljim vinima teran i refošk uvrštenima u godišnji vodič Vinibuoni d'Italia.

U izdanju za 2020. godinu u taj su vodič osim Brčićevog terana iz 2015. godine u kategoriji La Corona uvrštene još malvazije Ipša 2016., Medea 2018. i Zigante 2018.; dok su istarski predstavnici u kategoriji Golden Star Cattunarov teran Kapi 2015., teran Franković 2016., malvazija Dešković 2017. i Frankovićev muškat momjanski Luna Blanca iz 2018. godine.

Za uvrštenje u vodič Vinibuoni d'Italia za 2020. godinu konkuriralo je ukupno 27.000 vina iz cijele Italije i susjednih regija u drugim državama, a nakon komisijske degustacije uvršteno ih je 6.056, od čega su 482 vina osvojila priznanje Corona, a 263 priznanje Golden Star.

(Glas Istre)




 

Vijesti iz medija | Događanja