Suradnja s Hrvatskom 'na radaru' 30-ak kineskih tvrtki

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH u Šangaju.jpg

Nove prilike u Kini traže Pan Parket, Podravka, Zdenka, Inovatus Usluge, Adiratic health & care travel agency, Exotrade Rijeka, Education Travel Worldwide, tvrtke Foto revija, Milena kao i poljoprivredna zadruga Gospoja iz Vrbnika, te tvrtke AMPnet IO i Intereuropa Global Logistic service, koje se ujedno i predstavljaju na štandu. Osim njih, na štandovima nastupaju i Megajoulete, te Degenija.

Na svečano otvorenom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, koji se s ciljem povećanja uvoza i smanjenja trgovinskog suficita drugi put održava u Šangaju, do nedjelje svoje proizvode na štandovima izlažu i četiri hrvatske tvrtke, a ukupno će još 12 naših gospodarstvenika sudjelovati na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu, koji će se u okviru sajma održati danas. Forum organizira Hrvatska gospodarska komora, a osim za predstavljanje gospodarskog i investicijskog potencijala Hrvatske, interes za konkretne poslovne razgovore s hrvatskim poduzetnicima iskazalo je više od 30 kineskih tvrtki.

Među tvrtkama čiji su predstavnici otputovali za Šangaj neke već uspješno posluju na tom najvećem tržištu, ali teren “ispipavaju” i male, slabo poznate tvrtke. Nove prilike u najmnogoljudnijoj državi traže Pan Parket, Podravka, Zdenka, Inovatus Usluge, Adiratic health & care travel agency, Exotrade Rijeka, Education Travel Worldwide, tvrtke Foto revija, Milena kao i poljoprivredna zadruga Gospoja iz Vrbnika, te tvrtke AMPnet IO i Intereuropa Global Logistic service, koje se ujedno i predstavljaju na štandu. Osim njih, na štandovima nastupaju i Megajoulete, te Degenija.

Sajam je ove godine okupio oko 150 zemalja i regija, te međunarodnih organizacija, uz gotovo 4.000 kompanija koje će se predstaviti na frapantnih 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Sajam je svečano otvorio Kineski predsjednik Xi Jinping. Prema organizatorima, lanjski, prvi Uvozni sajam bio je učinkovit - ostvareno je 90 posto dogovorenih poslova, a vrijednost ugovora je oko 52 milijarde eura.

Iz HGK, koji je tijekom prošlog, prvog Uvoznog sajma svečano otvorila svoje predstavništvo u Šangaju, ističu kako je interes za suradnju s hrvatskim tvrtkama u porastu, posebno nakon održavanja Summita 16+1/17+1 u Dubrovniku. HGK, inače, našim tvrtkama zainteresiranim za poslovanje u Kini omogućuje i korištenje prostora u predstavništvu, a dosad je, kažu, interes iskazalo oko 20 tvrtki.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz