Suradnja Hrvatske i Kine ima neograničen potencijal

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh - kina hgk.jpg

Potencijal za suradnju postoji posebno u drvnoj industriji, građevinarstvu, energetici, informatici, prehrambenoj industriji, turizmu, željezničkom sektoru. Vanjskotrgovinska razmjena između Kine i Hrvatske u 2023. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila je ukupno 1,46 milijardi američkih dolara.

(Izvor: HGK)

Predsjednik HGK Luka Burilović sastao se veleposlanikom Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Nj. E. Qianjin Qiom, a razgovaralo se o intenziviranju gospodarske suradnje te o nastavku aktivnosti uspostavljana novih kontakta među gospodarstvenicima.

"Potencijal za suradnju postoji posebno u drvnoj industriji, građevinarstvu, energetici, informatici, prehrambenoj industriji, turizmu, željezničkom sektoru. Tako primjerice u željezničku infrastrukturu  do 2030. godine, hrvatska Vlada planira uložiti 6 milijardi eura. Vrata Hrvatske gospodarske komore otvorena su svim domaćim i stranim poslovnim organizacijama i stranim gospodarstvenicima zainteresiranim za ulaganja i poslovanje s hrvatskim partnerima“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, ističući kako od 2017. godine HGK-a ima otvoreno predstavništvo u Šangaju te da i to doprinosi boljoj i uspješnijoj gospodarskoj suradnji dviju država.

Vanjskotrgovinska razmjena između Kine i Hrvatske u 2023. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila je ukupno 1,46 milijardi američkih dolara. Unapređenje suradnje je najizglednije u području transporta i distribucije roba u čemu velike kineske tvrtke imaju mogućnost, kao i korištenja luka Ploče, Zadar i Rijeka kao vrata prema tržištima srednje i istočne Europe te korištenje istih luka za izgradnju distributivnih centara.

"Kina i Hrvatska kontinuirano unaprjeđuju svoju gospodarska suradnju. Želimo to i dalje raditi  u različitim područjima jer je riječ o neograničenom potencijalu", rekao je veleposlanik Qianjin Qi te je istaknuo kako su kineska poduzeća spremna proširiti suradnju u područjima zelene energije, digitalnoga gospodarstva te posebno željezničke infrastrukture.

Veleposlanik Qianjin Qi  je također dodao kako je uvjeren da će broj kineskih turista ove godine premašiti dobre pokazatelje prije pandemije.

(HGK)


 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz