- Objavljeno: 06.02.2020.
Stručnjake u Bruxellesu oduševilo istarsko ulje dobiveno iz 200 godina starog maslinika
Dah Mediterana, netaknute prirode, intrigantnog kulturnog nasljeđa te jedinstvenih okusa oduševio je Bruxelles. Tamošnjim gastronomskim stručnjacima predstavljeno je novo istarsko maslinovo ulje Punta Cissana, vrhunski proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule.
Dah Mediterana, netaknute prirode, intrigantnog kulturnog nasljeđa te jedinstvenih okusa oduševio je Bruxelles. Tamošnjim gastronomskim stručnjacima predstavljeno je novo istarsko maslinovo ulje Punta Cissana, vrhunski proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu stručnog rada.Ovo ekstradjevičansko ulje posebna je selekcija isključivo autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole). Ulje, dobiveno iz 200 godina starog maslinika, nazvano je prema prestižnoj lokaciji Punta Cissana kod Barbarige s tisućljetnom tradicijom maslinarstva.
- Htjeli smo napraviti izuzetno dobar proizvod koji možemo predstaviti svijetu. Prve reakcije su jako dobre, ljudi su iznenađeni i treba učiniti sve da ulje dođe do većeg kruga potrošača. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato idemo na vrhunsku kvalitetu, rekao je Edi Družetić, čija su ulja višestruko nagrađivana u svijetu.
Ova ekskluzivna limitirana edicija brenda Salvela predstavljena je u samom srcu Europske unije uz nazočnost hrvatske glumice i TV voditeljice Doris Pinčić Rogoznice te koncert istarske jazz glazbenice Tamare Obrovac.
Idealno mjesto za ovu prezentaciju bio je restoran Maison d'Istrie (Istarska kuća) koji već godinama u Bruxellesu uspješno nudi upravo istarske specijalitete poput domaće tjestenine, pršuta, sira ili tartufa.
- Reakcije ljudi u Bruxellesu na našu hranu su sjajne. Uz ponudu istarskih jela, često organiziramo i razne promocije domaćih proizvoda, a posebno smo zadovoljni što smo mogli prezentirati i ovo vrhunsko istarsko maslinovo ulje, kazao je voditelj restorana Bojan Radetić.
Novo ulje umnogome je iznenadilo i nazočne belgijske gastro blogere. I njezine kolegice Kim Tranduy i Josefien Geldof sretne su što su se mogle upoznati s izuzetnim uljem iz Istre.
- Sjajno je što tako mala regija ima za ponuditi ovakve vrhunske proizvode i predstaviti svijetu svoju bogatu tradiciju, istaknule su te tako upotpunile iznimno uspješnu večer za istarsku i hrvatsku gastronomiju.
(Glas Istre)