Srbija i Hrvatska: trgovinska razmjena veća za 35,4%

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz u 8 mj.jpg

Ubrzanje protoka robe na graničnim prijelazima Batrovci-Bajakovo, između Srbije i Hrvatske i nastavak realizacije inicijative dvije komore za uspostavljanje kontrole na željezničkom graničnom prijelazu Šid-Tovarnik za robu biljnog i životinjskog podrijetla, bit će i u idućem razdoblju u fokusu srpske i hrvatske privrede koje su za šest mjeseci ove godine ostvarile vanjskotrgovinsku razmjenu za 35,4 posto veću u odnosu na isto razdoblje 2021.

Pokazatelj dobre suradnje dviju poslovnih zajednica ilustrira i podatak da je vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske iznosila 805,7 milijuna eura u prvih šest mjeseci ove godine.

Ubrzanje protoka robe na graničnim prijelazima Batrovci-Bajakovo, između Srbije i Hrvatske i nastavak realizacije inicijative dvije komore za uspostavljanje kontrole na željezničkom graničnom prijelazu Šid-Tovarnik za robu biljnog i životinjskog podrijetla, bit će i u idućem razdoblju u fokusu srpske i hrvatske privrede koje su za šest mjeseci ove godine ostvarile vanjskotrgovinsku razmjenu za 35,4 posto veću u odnosu na isto razdoblje 2021., rečeno je na sastanku Marka Čadeža, predsjednika Privredne komore Srbije (PKS) i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Dogovoreno je da se u sljedećih mjesec i po dana održi sastanak nadležnih ministarstava Srbije i Hrvatske kako bi se uspostavila kontrola robe koja zahtjeva fitosanitarni i veterinarski certifikat na željezničkom graničnom prijelazu Šid-Tovarnik, priopćeno je iz PKS-a.

”Dvije komore će nastaviti raditi na inicijativama koje su pokrenule u Vinkovcima krajem svibnja ove godine, učinjeni su značajni koraci prema nadležnima u obje države i očekujemo u dva mjeseca konkretan pomak po ovom pitanju”, rekao je Čadež.

Pokazatelj dobre suradnje dviju poslovnih zajednica ilustrira i podatak da je vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske iznosila 805,7 milijuna eura u prvih šest mjeseci ove godine i bila je za 210,9 milijuna eura veća (35,4%) u odnosu na isto razdoblje 2021.

U prilog dobroj suradnji dvaju gospodarstva su i činjenice da je ukupan broj teretnih vozila na graničnom prijelazu Batrovci – Bajakovo u oba smjera u 2021. godini iznosio 378.000 kamiona, odnosno, na ulazu u Srbiju bilo je 226.000, a na izlazu 151.000 teretnih vozila, dok su prošle godine 5053 srpske kompanije ostvarile vanjskotrgovinsku razmjenu s Hrvatskom.

Čadež i Burilović dogovorili su nastavak suradnje u sektoru energetike i mogućnostima opskrbe plinom iz LNG terminala na Krku.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz