Spin Valis umjesto trupaca u EU izvozi gotov namještaj

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_214024960_cr.jpg

Oko 85 posto proizvodnje izvoze u gotovo sve zemlje Europske unije, ponajviše u Njemačku, Belgiju, Nizozemsku i Austriju, ali isto tako i u Ameriku, na Daleki istok.


Požeški drvoprerađivač Spin Valis uspješno je prekinuo lošu hrvatsku praksu da se drvo izvozi kao trupac. Umjesto toga, prerađuju ga u niz proizvoda s visokom dodatnom vrijednosti uvećanom nekoliko puta, koje zatim izvoze u 30-ak zemalja, dok otpad u novom kogeneracijskom postrojenju pretvaraju u struju i toplinu. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju i izvoznoj orijentaciji, ova tvrtka u posljednjih petnaestak godina bilježi stalne uspjehe.
 
Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa se kao predsjednik Udruženja drvne industrije pri HGK već devet godina zalaže za zabranu izvoza trupaca, napominjući kako je riječ o strateškom interesu naše zemlje. Tri tvrtke iz sastava Grupe uvezane su u jedinstvenu cjelinu, a sve se mogu pohvaliti odličnim rezultatima.
 
U Spin Valis Internationalu, pak, proizvode električnu i toplinsku energiju. U završnoj je fazi montiranje pogona kojim će povećati proizvodnju briketa sa sadašnjih 2500 tona na 10.000 tona godišnje, a cijela proizvodnja je ekološka. “Jedina smo drvna industrija u Hrvatskoj koja je ušla u svjetski sustav Microsoft Navision. Uveli smo sustav upravljanja i kontrole ljudskim resursima, a razradili smo i koncept ulaganja dodatnih 7 do 8 milijuna eura u dizanje proizvodnje, prvenstveno za europsko tržište u segmentu namještaja iz masiva”, nastavlja Jelčić. Tvrtka je održala stabilnost, a lanjski promet od 180 milijuna kuna ove će godine biti pet posto veći.
 
Grupa trenutno ima 490 zaposlenih, ali nove investicije tražit će i nove ljude s novim znanjima. Oko 85 posto proizvodnje izvoze u gotovo sve zemlje Europske unije, ponajviše u Njemačku, Belgiju, Nizozemsku i Austriju, ali isto tako i u Ameriku, na Daleki istok.
 
U tvrtki ističu kako su oni i jedna od rijetkih pozitivnih priča u Hrvatskoj po pitanju privatizacije. Naime, u privatizacijski su proces Požežani ušli 1992. godine s 217 zaposlenih. Nakon toga su utrostručili proizvodnju i izvoz te za dva i pol puta povećali broj zaposlenih.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz