SolarCat: Hrvatski solarni brod zaplovio u osvajanje inozemnih tržišta

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_214024960_cr.jpg

Nakon lipanjskih vožnji Jarunom samoodrživi solarni brod solarCat, tvrtke iCat, spreman je zapoloviti inozemnim vodama. Interes postoji, a tvrtka je u procesu prezentacije broda globalnom tržištu. I posve u skladu s Europskim zelenim planom čiji je cilj Europu do 2050. godine učiniti prvim klimatski neutralnim kontinentom.

Nakon lipanjskih vožnji Jarunom samoodrživi solarni brod solarCat spreman je zapoloviti inozemnim vodama, doznaje se od Tomislava Urode, osnivača tvrtke iCat, koja je dosad svog plovećeg 'mačića' dvaput usavršavala dok nije postao pravi 'mačak'. Od početne verzije babyCat 1.0 nastala je babyCat 2.0 i posljednji stupanj razvoja brod je dosegao u najnovijem izdanju solarCat 1.0.

- Svakom sljedećom inačicom unaprijedili smo isti proizvod, a sad smo se okrenuli prema novim proizvodima koristeći isti osnovni alat gradnje. Nakon što smo zatvorili jedan proizvodni ciklus i pozatvarali sve otvorene projekte, okrenuli smo se vanjskom tržištu. Interes postoji, a mi smo u procesu prezentacije broda globalnom tržištu - ukratko nam prenosi novosti Uroda koji stoji iza solarnog broda.

SolarCat sa svojom višenamjenskom palubom svakako se ubraja među inovacije. Budući da je tih, na njemu se mogu održavati razne radionice, školske i sportske edukacije, poslovni sastanci, svečane promocije pa čak i koncerti. Dug je put koji je doveo do ovog trenutka. U posljednjih nekoliko godina realizirali su čak sedam EU projekata i to je bilo veoma iscrpljujuće iskustvo. No, to ne znači da nisu spremni i dalje aplicirati na natječaje. Već imaju nekoliko spremnih ideja u kojem smjeru žele nastaviti, a one su vezane uz brodove i zelenu energiju. I posve u skladu s Europskim zelenim planom čiji je cilj Europu do 2050. godine učiniti prvim klimatski neutralnim kontinentom.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz