Slabi juan neće naškoditi europskom i hrvatskom izvozu

Slika /slike/Foto s Google Drive financije/shutterstock_131765054.jpg

Kineska središnja banka i u četvrtak je dodatno devalvirala juan, ali analitičari u tome ne vide značajniji rizik za usporavanje europskog gospodarstva te posredno hrvatskog izvoza kojem je Europa najvažnije tržište.

Kineska središnja banka i u četvrtak je dodatno devalvirala juan, ali analitičari u tome ne vide značajniji rizik za usporavanje europskog gospodarstva te posredno hrvatskog izvoza kojem je Europa najvažnije tržište. Juan je devalviran već treći dan uzastopce, ovoga puta za 1,11 posto na 6,4010 dolara.
 
Slabljenjem valute Kina želi svoj izvoz učiniti konkurentnijim, a inozemni skupljim, no analitičari upozoravaju da je ovim potezom ponajviše na “krivoj nozi” uhvaćena američka središnja banka.
 
“Devalvacija juana prvenstveno bi mogla djelovati na dinamiku podizanja američkih kamatnih stopa”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke. Podsjetimo, prvo podizanje kamatnih stopa do kineske akcije očekivalo se sljedećeg mjeseca. “Uz sadašnje slabljenje juana povećanje kamatnih stopa dovelo bi do daljnjeg jačanja dolara, a to Fedu nije u interesu”, dodaje Šantić. S druge pak strane, Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je objavila kako posljednji razvoj događaja u Kini može imati negativnog utjecaja na europski oporavak. No, makroekonomski analitičar Erste banke Milan Deskar-Škrbić u tom pogledu vidi tek ograničene rizike. “Udio izvoza u Kinu u ukupnom izvozu EU-a je ispod četiri posto, pri čemu najveću izloženost ima Njemačka s gotovo sedam posto. S obzirom na minoran udio izvoza u Kinu kod većine srednjoeuropskih zemalja, posredan kanal kroz njemački izvoz vidimo kao dominantan”, kaže Deskar-Škrbić.
 
“U tom pogledu Hrvatska pripada zemljama koje su manje ranjive na usporavanje izvoza u Kinu. Ako tome dodamo trend relativno stabilnog izvoza u Kinu, usprkos jasnog trenda usporavanja gospodarske aktivnosti, mišljenja smo kako u trenutačnim okolnostima odluka kineske središnje banke neće imati značajniji utjecaj na dinamiku gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj”, dodaje Ersteov analitičar.
 
S time se slaže i Zdeslav Šantić koji smatra da će ECB-u “primarni fokus biti na gospodarska kretanja u rubnim članicama eurozone te na riziku od deflatornih pritisaka”. Iako je za očekivati da će se kineski izvoz u Europu povećati, dodaje Šantić, za očekivati je da se devalvacija juana neće značajnije odraziti na našu izvoznu aktivnost.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz