Sjeverni škverovi posluju u plusu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/viktor-lenac.jpg

U uvjetima sporog oporavka svjetskog tržišta hrvatska brodogradilišta sjevernog Jadrana uspijevaju postići relativnu popunjenost kapaciteta, a u prva tri tromjesečja posebno su zadovoljni u remontnom brodogradilištu Viktor Lenac. Od novih poslova uprava navodi nastavak suradnje s Američkom ratnom mornaricom, a u tijeku je i remont tankera kojim je Lenac započeo suradnju s kuvajtskom Kuwait Oil Tanker Company.

U uvjetima sporog oporavka svjetskog tržišta hrvatska brodogradilišta sjevernog Jadrana uspijevaju postići relativnu popunjenost kapaciteta, a u prva tri tromjesečja posebno su zadovoljni u remontnom brodogradilištu Viktor Lenac. Taj škver u proteklih devet mjeseci imao je visoku zaposlenost, s tim da je najdinamičniji bio drugi kvartal, a ukupni prihodi ostvareni u tom razdoblju udvostručeni su u odnosu na lanjsko razdoblje i iznosili su 407,3 milijuna kuna.
 
Odradili su 43 remonta uz, kako uprava navodi u financijskom izviješću, dodatne prihode po osnovu raznih popratnih usluga uz poslove remonta. Najveći projekt u ovoj godini bio je temeljit remont i modernizacija zapovjednog broda američke 6. Flote USS Mount Whitney, koji je završen polovicom prošlog mjeseca, a na kojemu je Lenac ostvario i veći prihod od očekivanoga zahvaljujući dodatnim radovima. Po završetku još nekoliko velikih poslova, treći kvartal i smanjenje zaposlenosti kapaciteta u Lencu su iskoristili i za obnovu vlastitih dokova, što su aktivnosti najvećim dijelom planirane za iduću godinu.
 
Od novih poslova uprava navodi nastavak suradnje s Američkom ratnom mornaricom s kojom su ugovoreni manji poslovi na remontu aluminijskog katamarana USNS Trenton, u tijeku su još poslovi dvije ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda, te remont tankera kojim je Lenac započeo suradnju s kuvajtskom Kuwait Oil Tanker Company. Ostvarena je dobit u iznosu od 27 milijuna kuna, a EBITDA u iznosu 58,3 milijuna kuna na godišnjoj je razini višestruko povećana.
 
U narednom razdoblju uprava najavljuje i organizacijske promjene kojima bi se među ostalim podiglo agresivnost prodajnog nastupa Lenca prema novim klijentima. 
 
Najveći hrvatski brodograditelj pulski Uljanik ostvario je pozitivan rezultat. Neto dobit prije oporezivanja iznosila je 19,7 milijuna kuna, međutim taj je rezultat manji nego u istom lanjskom razdoblju, kada je ona dosezala 63,7 milijuna kuna. Na godišnjoj razini ukupni prihodi pulskog škvera više su nego udvostručeni, iznosili su 1.59 milijardi kuna, no isti skok bilježe i rashodi, koji su povećani na 1,57 milijardi kuna.
 
Prihodi od prodaje pri tom su iznosili 1,338 milijarde kuna, što je također dvostruko bolji rezultat nego u prošloj godini. Na razini Uljanik Grupe, prihodi od prodaje veći su za 600 milijuna kuna nego u lanjska tri kvartala, a iznose 1,684 milijarde kuna. Neto gubitak na razini grupacije iznosio 197,6 milijuna kuna, također veći nego lani, kada je gubitak bio 86,8 milijuna kuna.
 
Sam 3. maj, koji okončava proces restrukturiranja, ove je godine uprihodio ukupno 695 milijuna kuna, te je tri kvartala završio u plusu od 466 tisuća kuna. Lanjski je "skor" bio znatno bolji, dobit je u isto doba bila 32,5 milijuna kuna. I ukupni prihodi na godišnjoj su razini nešto manji, ali su prihodi od prodaje porasli i dosegli 464 milijuna kuna, od čega je od prodaje u inozemstvu ostvareno 350,5 milijuna.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz