Šibenski dvotrupci 'izgurali' kineske u Norveškoj

Slika /slike/Foto s Google Drive promet i pomorstvo/thinkstock.jpg

Iz šibenskoga Remontnog brodogradilišta NCP-a u četvrtak će prvi put biti isporučen dvotrupac za norveško tržište. Riječ je o velikom uspjehu šibenske, ali i hrvatske brodogradnje. U utrci na norveškom tržištu Šibenčani su nadmašili i dosad neprikosnovene kineske proizvođače.

(Ilustracija Foto: Thinkstock)
 
Iz šibenskoga Remontnog brodogradilišta NCP-a u četvrtak će prvi put biti isporučen dvotrupac za norveško tržište. Riječ je o velikom uspjehu šibenske, ali i hrvatske brodogradnje. U utrci na norveškom tržištu Šibenčani su nadmašili i dosad neprikosnovene kineske proizvođače, piše Slobodna Dalmacija.
 
- Nama ovo nije prvi posao za Norvešku. Za tamošnje smo tvrtke dosad radili manje brodove. Ovo je puno veći katamaran koji bi trebao doživjeti serijsku proizvodnju. Riječ je o plovilima namijenjenim prvenstveno za norveška ribogojilišta. Dosad su u toj proizvodnji Kinezi bili praktički zaštićeni na norveškom tržištu. No, prije 15 mjeseci šibenski NCP je u suradnji sa CroNoMarom potpisao ugovor o plasmanu tih plovila u bogatu skandinavsku zemlju - rekla nam je Ana Zajc, voditeljica inovacijskog inkubatora iNavis centra i viša projektna savjetnica za CroNoMar. Impresivan je podatak da je dosad u svijetu izgrađeno samo 15 brodova tog tipa, mahom u Kini.
 
Aluminijski dvotrupac, širine 10 metara i dužine 15 metara, uz ugrađene motore i opremu bit će dodatno skuplji u odnosu na ranije isporuke NCP-a Norvežanima.
 
(Poslovni dnevnik)


Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz