Sedam hrvatskih tehno tvrtki na listi 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_132135725_cr.jpg

Na Deloittovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe za 2018. je sedam hrvatskih tvrtki od kojih je najbolje, treće mjesto zauzela softverska tvrtka Q Software, dok je hrvatska tvrtka Include pobjednica u kategoriji "Zvijezde u usponu".

Na Deloittovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe za 2018. je sedam hrvatskih tvrtki od kojih je najbolje, treće mjesto zauzela softverska tvrtka Q Software, dok je hrvatska tvrtka Include pobjednica u kategoriji "Zvijezde u usponu", izvijestili su iz Deloittea.

Riječ je o listi koju Deloitte sastavlja temeljem prijava tvrtki iz regije srednje Europe, pri čemu iz zagrebačkog ureda te konzultantske tvrtke ističu da se rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje ubrzava i dosegnula je novi rekord od 1.290 posto.

Na ljestvicu su uvrštene tvrtke iz deset zemalja, među kojima je osam tvrtki iz Hrvatske, od kojih sedam u kategoriji 50 najbrže rastućih te jedna u kategoriji Zvijezde u usponu.

U kategoriji 50 najbrže rastućih najbolje plasirana hrvatska tvrtka je Q Software, koja je na 3. mjestu s rastom od 3.894 posto, dok je na 10. mjestu Ars Futura s rastom od 914 posto. Na ljestvici su i Microblink na 14. mjestu s rastom 702 posto, Rimac Automobili na 36. mjestu s 361 posto, Infinum na 40. mjestu s 315 posto, Telum na 41. mjestu s 313 posto te Profico na 47. mjestu s rastom za 272 posto.

Inače, tvrtki Profico to je drugi plasman na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobilima i Telumu treći uzastopni plasman, a iz Deloittea napominju kako se za Infinum može reći da su već legende natječaja sa svojim petim plasmanom u posljednjih šest godina.

Hrvatska tvrtka Include, koja se bavi proizvodnjom solarnih klupa, pobjednica je u kategoriji Zvijezde u usponu. To je ujedno i prva tvrtka iz Hrvatske pobjednica u toj kategoriji, a zabilježila je rast prihoda za 1.950 posto.

U kategoriji Zvijezde u usponu su "mlade" tvrtke s potencijalom rasta, ali koje posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju 50 najbrže rastućih, za koje se ljestvica za ovu godinu temelji na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Prve dvije tvrtke na listi 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi dolaze iz Češke - prva je tvrtka specijalizirana za 3D printanje Prusa Research s rastom prihoda većim od 17.000 posto, a druga tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com s rastom većim od 14.000 posto. Te su dvije tvrtke na vrhu liste bile i lani - Kiwi.com je prošlogodišnji pobjednik, dok je Prusa Research bio treći.

Na ovogodišnjoj je listi na četvrtom mjestu slovačka softverska tvrtka Slido, interaktivna platforma za sastanke i događanja s rastom od gotovo 3.000 posto, a peta opet češka tvrtka Pilulke, maloprodajna ljekarna s rastom od 1.681 posto. Na ljestvici 50 najbrže rastućih tvrtki nalaze se tehnološke tvrtke iz 10 zemalja srednje Europe, među kojima ih je najviše - 18 iz Poljske, osam iz Litve, po sedam iz Hrvatske i Češke, tri iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske.

U skupini pet najvećih brzo rastućih velikih tvrtki ovogodišnja je pobjednica, i to drugu godinu za redom, češka tvrtka za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina ZOOT, koja bilježi rast prihoda od 513 posto. S rasta prihoda od 415 posto slijedi ju poljska tvrtka za marketing i retargeting poslovanja RTB House, a na trećem mjestu je latvijska tvrtka Booking Group za on-line rent-a-car s 271 postotnim rastom prihoda.

(Hina)



Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz