Platforma Adriatic Health za razvoj zdravstvenog turizma u regiji

Slika /slike 1/Zdravlje/Drugi investicijski forum zdravlja.jpg

Za jačanje zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i Adriatic regiji konzultantska tvrtka Medicinska grupa s brojnim partnerima iz EU pokrenula je platformu Adriatic Health kojom traži od Europske komisije da se iz EU fondova u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. osigura 3,8 milijardi eura, istaknuto je na 2. Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije.

Za jačanje zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i Adriatic regiji konzultantska tvrtka Medicinska grupa s brojnim partnerima iz EU pokrenula je platformu Adriatic Health kojom traži od Europske komisije da se iz EU fondova u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. osigura 3,8 milijardi eura, istaknuto je uz ostalo u četvrtak na 2. Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije.

Taj je skup u Zagrebu, u organizaciji Medicinske grupe na čelu s Miljenkom Burom, liječnikom i konzultantom za zdravstveni i medicinski turizam, okupio brojne domaće i strane sudionike, uključujući i grupu američkih investitora. Među njima su i Jeff Blackard, Rick Santorum i Gentry Beach, ulagači u nekretnine, ekologiju i druga područja u svijetu, čija je želja u suradnji s hrvatskim partnerima investirati više od 500 milijuna eura u projekt Pašman Rivijere, odnosno resorta za oko sedam do osam tisuća ljudi, s naglaskom na zdravstveni, sportski i aktivni turizam, talasoterapiju, prirodni wellness i drugo tijekom cijele godine.

Oni su se u Zagrebu okupili ovih dana i zbog osnivanja podružnice Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka ACAP Zagreb, čiji su također članovi, a do kraja tjedna planiraju i posjet Pašmanu, kako bi detaljnije predstavili svoje planove lokalnoj vlasti, očekujući da nakon više od deset godina priprema i čekanja krenu u realizaciju tog projekta, rekao je Bura na marginama foruma.

Zbog takvog, ali i drugih potencijalnih i već spremnih projekata zdravstvenog turizma u Adriatic regiji, koji uključuju velika ulaganja u opću i turističku infrastrukturu, proizvode, usluge, stručne medicinske i turističke kadrove u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim zemljama regije, potrebna su velika sredstva, koje države u regiji nemaju same. Zato je pokrenuta inicijativa prema EK za bespovratna sredstva za sufinanciranje investicija, rekao je Bura.

Ministar turizma Gari Cappelli na forumu je istaknuo važnost zdravstvenog turizma u razvojnim planovima i Hrvatske i svih njenih regija. Najavljuje i da će se tom segmentu i u idućoj strategiji razvoja turizma iza 2020. dati veliki prostor, jer, kako je kazao "sada od toga turizma zarađujemo 300 do 500 milijune eura godišnje, a mogli bi više od milijarde eura, uz prave investicije i promociju, na čemu se već aktivno radi".

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglašava kako su korisnici zdravstvenog turizma turisti koji troše dva i pol puta više nego ostali turisti, a državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban očekuje da će donošenje zakonskih izmjena iz turizma, zdravstva i za državnu imovinu odnosno turističko zemljište već od kraja ove godine omogućiti lakše i jednostavnije bavljenje zdravstvenim turizmom.

I za investicije iz SAD-a u Hrvatsku te za ukupne gospodarske odnose s Hrvatskom, zdravstveni turizam je, po riječima veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Williama R. Kohorsta, među najvažnijim područjima, jer u tome vide veliki potencijal u Hrvatskoj zbog prirodnih ljepota, ali i stručnosti kadrova, kvalitetne i relativno povoljne usluge.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz