Saudijski princ najavio jaču suradnju s Hrvatskom

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH i SA.jpg

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je u srijedu u Zagrebu da njegova zemlja treba jačati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i biti ovdje poslovno aktivnija. Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, koji će koristiti Hrvatskoj i Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je u srijedu u Zagrebu da njegova zemlja treba jačati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i biti ovdje poslovno aktivnija.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu se u srijedu sastao s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Saudijski ministar Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da je sa šefom hrvatske diplomacije razgovarao o tome "kako bi saudijske tvrtke mogle biti aktivnije u Hrvatskoj".

Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, koji će "koristiti našim zemljama", rekao je Radman koji će ove godine ići u uzvratni posjet saudijskom kolegi. Tom prilikom će se organizirati gospodarski forum u Saudijskoj Arabiji.

"Hrvatska pridaje veliku važnost prvom posjetu kao važnom koraku prema intenziviranju naših odnosa", rekao je Grlić Radman na Zrinjevcu. Hrvatska i Saudijska Arabija su "prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja" i s "potencijalom unaprjeđenja gospodarskih odnosa", istaknuo je.

Saudijski ministar rekao je da u viziji S. Arabije 2030. diverzifikacija gospodarstva, pri čemu će se staviti naglasak na druga područja poput turizma. "U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu", rekao je Faisal bin Farhan Al Saud i dodao da bi Hrvatska svojim "iskustvom i stručnjacima" mogla i na tom polju surađivati sa S. Arabijom.

Ministri su razgovarali prvenstveno o gospodarskoj suradnji, ali i o situaciji na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe. Grlić Radman je zahvalio saudijskom kolegi jer su poslali 11,5 tona zaštitnih maski Hrvatskoj u pandemiji.

Grlić Radman je istaknuo također da se Hrvatska "oduvijek odnosila prema islamu s najvećim poštovanjem i uvažavanjem" i dodao da su "hrvatski put uspješnog religijskog suživota" prepoznale i druge zemlje.

Saudijski ministar vanjskih poslova susret će se i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Dvije zemlje očito jačaju diplomatske odnose jer je u studenome u Zagrebu bio saudijski ministar za vjerska pitanja Abdullatif bin Abdulaziz Al-Šeik, što je bio prvi službeni posjet nekog saudijskog ministra Hrvatskoj.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz