Jačanje suradnje Hrvatske i Kosova u prometu, infrastrukturi i poljoprivredi

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RHiRKS.jpg

Hrvatska i Kosovo u idućih će godinu dana pojačati gospodarsku suradnju, posebice u području zračnog i željezničkog prometa te infrastrukture. Osim suradnje u području poljoprivrede, otvara se prostor i za suradnju u području šumarstva. Postoje mogućnosti i za zajedničke projekte putem programa tehničke pomoći poput TAIEX-a ili TWINNING-a.

Hrvatska i Kosovo u idućih će godinu dana pojačati gospodarsku suradnju, posebice u području zračnog i željezničkog prometa te infrastrukture, izjavili su u ponedjeljak hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu.

Izražavajući zadovoljstvo sastankom u Zagrebu, dvojica ministara su istaknula kako su razgovarali o svim važnim temama i aktivnostima dva ministarstva te najavili da će o daljnjem jačanju suradnje u travnju razgovarati u Prištini. Butković je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao kako je kosovskog kolegu izvijestio i o hrvatskim ulaganjima u infrastrukturu.

"Trenutno ulažemo 25 milijuna kuna u prometnu infrastrukturu, a osim u ceste najviše od toga je za željeznicu. Zbog toga su na sastanku bili i predstavnici tvrtki HŽ Infrastruktura i HŽ Cargo", rekao je Butković, dodajući kako su tijekom razgovora zaključili da je ulaganje u promet i infrastrukturu bitno za obje države.

Ministri su razgovarali i o zračnom povezivanju te ponovnom pokretanju i profitabilnosti linije Zagreb-Priština, koja sada stoji, a koja bi, po riječima Butkovića, u suradnji s kosovskom stranom trebala "oživjeti" za oko mjesec i pol dana. Tome će dijelom pridonijeti i to što zračna luka Skopje ide u rekonstrukciju, pa će ona u Prištini, kako se očekuje, imati veći promet.

Butković je istaknuo i kako je hrvatska želja da se poveća robna razmjena između dvije zemlje pa će stoga s njim u izaslanstvu koje će u travnju posjetiti Prištinu biti i mnogi gospodarstvenici zainteresirani za poslove i suradnju s Kosovom.

Ministar Aliu zahvalio je na sastanku s, kako je rekao, ministrom prijateljske države te naglasio da se Kosovo želi više povezati i s drugim državama Europske unije, čuti i vidjeti njihova iskustva u gradnji infrastrukture.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu se sastala s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Fatonom Pecijem i razgovarala o intenziviranju postojeće suradnje u području poljoprivrede, izvijestili su iz tog ministarstva.

Sastanak je održan u okviru trodnevnog boravka kosovske delegacije u Republici Hrvatskoj, a ministri su dogovorili su da će u idućem razdoblju ažurirati postojeći Memorandum o suradnji iz 2008. godine.

Iz Ministarstva u priopćenju ističu kako je Kosovo vrlo aktivno u pripremama za prelazak u službenog kandidata za ulazak u Europsku uniju i u tom dijelu bi cijenili nastavak razmjene znanja i iskustava hrvatskih stručnjaka u području poljoprivrede i šumarstva. Postoji također mogućnost i za zajedničke projekte putem programa tehničke pomoći poput TAIEX-a ili TWINNING-a.

Ministar Peci je, kako navode iz Ministarstva, pozvao ministricu Vučković u službeni posjet Kosovu. Kosovska strana je zainteresirana za ulaganja hrvatskih kompanija u njihov poljoprivredno-prehrambeni sektor te se u tom kontekstu spominjala i mogućnost organizacije susreta gospodarstvenika prilikom posjeta ministrice Kosovu.

Osim suradnje u području poljoprivrede, otvara se prostor i za suradnju u području šumarstva te je ministar Peci iskazao veliki interes za usvajanjem ekspertize u području korištenja biomase i izgradnje energana, kao i održive proizvodnje toplinske i električne energije, navodi se u priopćenju.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz