Rekordni rast izvoza sektora proizvodnje namještaja

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_152704316_cr.jpg

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, sektor proizvodnje namještaja i prerade drva već mjesecima bilježi stalan rast, kako industrijske proizvodnje, tako i izvoznih pokazatelja. Izvoz cijelog sektora u 2017. porastao je za 11 posto u odnosu prema 2016. godini.

Unatoč ozbiljnom padu hrvatske industrijske proizvodnje u ožujku od 9 posto u odnosu prema ožujku 2017. godine, sektor proizvodnje namještaja i prerade drva već mjesecima bilježi stalan rast, kako industrijske proizvodnje, tako i izvoznih pokazatelja. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku, iz kojih se iščitava kako je proizvodnja namještaja u ožujku zabilježila rekordne indekse.

Podaci potvrđuju kako se u strukturi sektorskog izvoza sve bolji rezultati ostvaruju u području finalnog proizvoda, jer osim namještaja bilježe se sve bolji rezultati u proizvodnji parketa, prozora, vrata i drugih gotovih proizvoda na bazi drva.

Izvoz cijelog sektora u 2017. porastao je za 11 posto u odnosu prema 2016. godini. Ipak, sektorske analitičare zabrinjava porast uvoza od deset posto u promatranom razdoblju, iako je i dalje ovaj sektor jedan od rijetkih s izvoznim suficitom i visokom stopom pokrivenosti uvoza izvozom.

- Sektorske tvrtke smatraju da je ovaj sektor i dalje marginaliziran kroz većinu državnih politika i da se novom zakonskom regulativom ne valorizira ključni doprinos sektora razvoju ruralnih područja i zadržavanje lokalnog stanovništva. Na šumi baziran sektor zapošljava više od 53.000 radnika i temelji se na šumama koje pokrivaju 48 posto teritorija Hrvatske i osiguravaju kvalitetnu sirovinu na čijoj preradi i transformaciji se mobilizira navedena radna snaga - stava je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

Po njemu su šumarstvo i prerada drva često jedini izvor zapošljavanja i ostvarivanja prihoda na slabije razvijenim područjima koja su pod stalnim demografskim pritiscima.

- Stoga ovakvi izvozni i proizvodni rezultati imaju nemjerljivo značenje za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo - jasan je Kavran

(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz