Prvi poslovni forum EU – Ruanda održan u Kigaliju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Poslovni čelnici iz EU i Ruande sudjelovali su na prvom poslovnom forumu EU-Ruanda, koji je održan od 26. do 27. lipnja 2023. godine u Kigaliju, kako bi uključili ruandski privatni sektor i istražili mogućnosti trgovine i ulaganja u zemlji. Godine ulaganja, s EU-om kao najvećim izvorom, daju opipljive rezultate u Ruandi te su između 2018. i 2022. u Ruandi registrirana ulaganja u vrijednosti od preko 870 milijuna USD.

Poslovni čelnici iz Europske unije i Ruande sudjelovali su na prvom poslovnom forumu EU-Ruanda, koji je održan od 26. do 27. lipnja u Kigaliju, kako bi uključili ruandski privatni sektor i istražili mogućnosti trgovine i ulaganja u zemlji.

Organiziran u partnerstvu s Ruandskim razvojnim odborom (RDB), dvodnevni događaj sadržavao je sjednice o poslovnom okruženju Ruande i mogućnostima ulaganja s fokusom na sektore s velikim potencijalom rasta uključujući agrobiznis, rudarstvo, zdravstvo, farmaciju, financijske i digitalne usluge, te zeleno gospodarstvo.

Godine ulaganja, s EU-om kao najvećim izvorom, daju opipljive rezultate u Ruandi te su između 2018. i 2022. u Ruandi registrirana ulaganja u vrijednosti od preko 870 milijuna USD.

Na forumu je istaknuto kako je Ruanda uspostavila odgovarajuće regulatorno okruženje i privlači ulaganja, a Vlada se u nizu kritičnih pitanja pozicionirala kao regionalno središte kojoj je cilj bio da na ovom forum stvori dinamiku u privlačenje europskih ulaganja u Ruandu.

Događaj je također ponudio prilike za uspostavljanje strukturiranih poslovnih mrežnih sastanaka. Razvojne financijske institucije prikazale su na forumu mogućnosti povezane s Europskim fondom za održivi razvoj (EFSD+), financijskim alatom okvira EU-a za mobilizaciju ulaganja Global Gateway za zemlje partnere.

Prvog dana foruma, I&M Bank Ruanda, Europska komisija, Delegacija Europske unije i Nizozemska banka za poduzetnički razvoj (FMO) potpisali su 10 milijuna USD vrijedan NASIRA instrument za dijeljenje rizika koji će pomoći u podršci rastu i razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća u Ruandi.

Ruandski odbor za rudnike, naftu i plin (RMB) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH također su pokrenuli projekt „Održivi razvoj rudarskog sektora u Ruandi“ - naglašavajući svoju predanost pokretanju održivog rasta rudarske industrije u zemlji.

(MVEP)


 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Trgovinska politika EU