Provjerene i jake tvrtke: Hrvatska obrambena industrija predstavlja se u Parizu

Slika /slike 1/Branitelji, vojska/HS Produkt.jpg

Na nacionalnom štandu HGK je organizirala i sufinancirala sudjelovanje tvrtki: HS Produkt, Šestan Busch, Agencija Alan, Dok-ing i Croshield. Na štandu se predstavljaju i tvrtke iz tekstilne industrije: Odjeća, Galeb, Čateks, Galko, Kap-ko i Šešir, a na sajmu sudjeluju i hrvatski startupi Iron Bull i Orqa.

Hrvatske tvrtke obrambene industrije redoviti su dobavljači naoružanja i vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske i MUP-a. Iza domaćih tvrtki stoje i respektabilne strane reference, poput NATO-a i američke savezne agencije FBI. U 2020. godini hrvatska je vojna industrija izvezla oružja u vrijednosti većoj od 775 milijuna kuna, što je rast od čak 42 posto.

Ove snažne izvozno orijentirane tvrtke koje su pokazale otpornost i za vrijeme pandemije predstavljaju svoje proizvode u organizaciji HGK na međunarodnom sajmu posvećenom obrambenom i sigurnosnom sektoru Eurosatory, koji se održava u Parizu.

Na nacionalnom štandu od preko 200 metara četvornih izložbenog prostora HGK je organizirala i sufinancirala sudjelovanje tvrtki: HS Produkt, Šestan Busch, Agencija Alan, Dok-ing i Croshield. Na štandu se predstavljaju i tvrtke iz tekstilne industrije: Odjeća, Galeb, Čateks, Galko, Kap-ko i Šešir, a na sajmu sudjeluju i hrvatski startupi Iron Bull i Orqa. Hrvatske tvrtke koje se predstavljaju na sajmu posjetio je i ministar obrane Mario Banožić.

"Zbog rata u Ukrajini te nestašice osnovnih materijala za proizvodnju i povećanja osnovnih troškova, između ostalog i energenata, svakako su potrebni dodatni napori u pronalasku novih kupaca i novih tržišta",  rekla je Tajana Kesić Šapić, poslovna tajnica Zajednice obrambene industrije HGK i voditeljica Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK iz tvrtke HS Produkt Željko Pavlin naglasio je da u poslovanju imaju strašno povećanje troškova energenata. Iako žele investirati više od 100 milijuna kuna u različite energentske projekte, nažalost iz fondova ne mogu dobiti sredstva jer se bave proizvodnjom oružja, iako takva praksa postoji u drugim zemljama.

"Sirovina i nabava strojeva je višestruko poskupila, a rokovi isporuke su takvi da više ne možeš biti siguran kada ćeš dobiti ono što tražiš. Na sajmu imamo dogovoren niz sastanka sa dosadašnjim kupcima i očekujemo i nove, pogotovo iz zemalja Afrike koje su frankofone zemlje i s Bliskog istoka te dodatno predstavljanje francuskom tržištu",  kaže Pavlin.

Na sajmu izlaže i tvrtka Šestan-Busch, koja svoje proizvode plasira 90 posto u izvoz i to u proteklih 25 godina. Dobili su povjerenje 70-tak zemalja svijeta gdje su proizveli i isporučili preko 2,5 milijuna kaciga.

"Veliki svjetski sajmovi i izložbe poput Eurosatoryja veliki su izlog na svjetsko tržište, stoga su za nas takva događanja od izuzetnog značaja. Na ovom sajmu očekujemo poslovne kontakte s većinom naših kupaca i dobavljača. Praksa i iskustvo u proteklih 25 godina pokazali su nam da smo u pravilu uvijek na takvim sajmovima ostvarili barem dva do tri nova kontakta. To isto očekujemo i od ove izložbe. Tim više jer su u protekle dvije godine zbog pandemije takvi kontakti izostali,“ rekao je potpredsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan-Busch.

Uz razvoj obrambenih proizvoda i vojne proizvodne tehnologije, članice Zajednice obrambene industrije HGK redovito poboljšavaju kvalitetu postojećih proizvoda i razvijaju nove u skladu s svjetskim standardima i trendovima. Zbog toga su danas poznati kao cijenjeni proizvođači oružja i vojne opreme, te provjereni dobavljači, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Izvozne aktivnosti hrvatske vojne industrije svake su godine sve veće.

"Veseli činjenica da je sve više domaćih IT tvrtki s područja kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije uključeno upravo u obrambeni sektor te uspješno sudjeluju kako na nacionalnim tako i na natječajima za NATO kao dobavljači usluga", rekla je Tajana Kesić Šapić.

Hrvatska obrambena industrija obuhvaća oko 100 poslovnih subjekata s preko 3.000 zaposlenih uz godišnju proizvodnju oko 200 milijuna eura, te izvoz preko 100 milijuna eura. Sajam Eurosatory jedan je od najznačajnijih sajmova obrambene industrije i sigurnosnog sektora na području Europe na kojem će sudjelovati oko 1.800 izlagača iz 60-ak zemalja svijeta.

(Privredni vjesnik)

 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz