Prioritet Đure Đakovića daljnji rast izvoza

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_280790978_cr.jpg

Izvoz Đure Đakovića  je, u odnosu na prošlu godinu, povećan za 54 posto i trenutačno iznosi oko 37 posto ukupnog prihoda.

 
Domaće je tržište odavno premaleno za Đuro Đaković, ali u prethodnim se godinama u konkretnom povećanju izvoza nije mnogo napravilo. Do prije dvije godine od ukupnih prihoda kompanije svega je šest posto otpadalo na izvoz, a sada je samo u odnosu na prošlu godinu povećan za 54 posto i trenutačno iznosi oko 37 posto ukupnog prihoda, i to u prvoj godini planskog pozicioniranja. I na tome ne stajemo, istaknuo je predsjednik Uprave Tomislav Mazal.
 
Pozitivni pomaci vidljivi su ponajprije u proizvodnji vagona, gdje smo s našim visokokvalitetnim proizvodima uspjeli ući na tržište EU, na kojem dobro surađujemo s najvećim operaterima, a konkretno izvozimo na tržišta Francuske i Njemačke. Valja naglasiti i da već sada u tom segmentu imamo relativno zadovoljavajuću popunjenost kapaciteta za sljedeću godinu, što je znatna promjena u odnosu na prethodne dvije godine.
 
Velike pomake očekujemo i na području proizvodnje opreme za pogone u energetici, petrokemiji i cementnoj industriji, kao i u inženjeringu i vođenju velikih projekata u tim područjima. Želja nam je jačanje suradnje s velikim industrijskim igračima koji u nama mogu prepoznati kvalitetnog i pouzdanog dobavljača. A s takvom suradnjom lakše se otvaraju i nove prilike, koje ćemo znati iskoristiti. U prilog nam ide i to što smo osigurali potrebne certifikate za rad s velikim svjetskim kompanijama te prošli nekoliko njihovih nadzora, što je pripremilo teren za provedbu tog plana.
 
Đuro Đaković najviše je prepoznat u obrambenoj industriji i naš je cilj da i u budućnosti to tako ostane. Iako je riječ o industriji koja je iznimno profitabilna, ona je i veoma ciklična, odnosno ne osigurava stalan priljev sredstava, što otežava srednjoročno i dugoročno planiranje i strateško usmjeravanje kompanije. Stoga nam je važno ojačati druga poslovna područja kako bismo smanjili financijsku ovisnost kompanije o jednoj proizvodnoj grani koja je izrazito periodična, čime ćemo smanjiti rizike poslovanja te tako osigurati stabilniji rast u budućnosti. Trenutačno smo, što samostalno, što u suradnji s partnerima, uključeni u nekoliko velikih natječaja na kojima, uvjereni smo, konkuriramo s najkvalitetnijim proizvodom. Kupnja takvih vozila podrazumijeva veliku investiciju te je razumljivo da je riječ o uglavnom dugotrajnom procesu koji je ovisan o mnogim političkim i društvenim faktorima. Motrimo i situaciju na ostalim tržištima kako bismo na vrijeme pripremili svoje ponude. U realizaciji tih planova oslanjamo se i na pomoć države, koja nedvojbeno ima ulogu u jačanju naših poslovnih pozicija na tim područjima. Država kao vlasnica upravljačkog dijela dionica Đure Đakovića u tome vidi i izravni interes, stoga ne sumnjam da u budućnosti možemo očekivati još veći angažman na tom području.
 
(Liderpress)


Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz