Prijevoznicima se otvorila tržišta 19 članica EU

Slika /slike/Foto s Google Drive promet i pomorstvo/shutterstock_154885673.jpg

Od početka ovog mjeseca, hrvatski cestovni prijevoznici mogu prevoziti robu na unutarnjem tržištu 19 članica Europske unije, a isto tako i njihovi kolege iz tih država mogu prevoziti teret unutar Hrvatske.

Od početka ovog mjeseca, hrvatski cestovni prijevoznici mogu prevoziti robu na unutarnjem tržištu 19 članica Europske unije, a isto tako i njihovi kolege iz tih država mogu prevoziti teret unutar Hrvatske. Naime, početkom srpnja ove godine isteklo je prvo prijelazno razdoblje od dvije godine otkako je Hrvatska postala članica EU o zabrani kabotaže (prijevoz robe unutar jedne države) za prijevoznike iz Hrvatske u drugim državama EU. Istodobno je bila zabranjena i kabotaža za prijevoznike iz drugih članica EU u Hrvatskoj.

Nakon isteka tog prijelaznog razdoblja članice EU mogle su odlučiti žele li produljiti zabranu na još dvije godine ili ne. Od 27 članica EU, njih osam odlučilo je da njihova unutarnja tržišta prijevoza robe ostanu zatvorena za hrvatske prijevoznike do 30. lipnja 2017. godine. Države koju su produljile zabranu kabotaže za Hrvate su Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Francuska, Italija, Nizozemska i Slovenija. Pravila kabotaže u EU pritom su strogo određena.

Tako hrvatski prijevoznik koji, primjerice, vozi robu u Njemačku ima pravo obaviti do tri kabotažna prijevoza u toj državi u roku od sedam dana od dana istovara dolaznog međunarodnog prijevoza.

Prijevoznik iz Hrvatske koji pak prevozi teret iz Njemačke u Francusku, nakon što i istovari teret u Francuskoj i, primjerice, nastavi vožnju praznim vozilom prema Španjolskoj, ima pravo na jedan kabotažni prijevoz u Španjolskoj i to u roku od tri dana od ulaska u državu i najviše sedam dana od dana istovara tereta u Francuskoj. Ista pravila vrijede i za strane prijevoznike koji dovoze robu iz drugih članica EU u Hrvatsku.
 
 
(Večernji list)
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike