Prijateljstvo i turistička suradnja Bavarske i Hrvatske, Alkari atrakcija u Muenchenu

Slika /slike 1/Turizam/Bavarska i RH.jfif

Između Bavarske i Hrvatske je veliko prijateljstvo i važno je da budu zajedno u Europi gdje situacija neće biti ista zbog rata u Ukrajini, a ima i puno mogućnosti za suradnju u turizmu, poljoprivredi i drugom. Dobre odnose Bavarske i Hrvatske potvrđuje i oko 1,7 milijuna turista koji iz Bavarske godišnje dolaze u Hrvatsku, ali i brojni hrvatski građani koji sve više i turistički i poslovno posjećuju Bavarsku.

Između Bavarske i Hrvatske je veliko prijateljstvo i važno je da budu zajedno u Europi gdje situacija neće biti ista zbog rata u Ukrajini, a ima i puno mogućnosti za suradnju u turizmu, poljoprivredi i drugom, poručila je u četvrtak bavarska ministrica Michaela Kaniber nakon razgovora s ministricom Nikolinom Brnjac u Bavarskom parlamentu. Dvije ministrice sa suradnicima su razgovarale u sklopu velike promocije hrvatskog turizma ovog tjedna u Muenchenu gdje je Hrvatska i zemlja-partner na sajmu fr.e.e, a istodobno su u Bavarskom parlamentu primljeni i sinjski Alkari.

Bavarska ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Bavarske Kaniber izjavila je novinarima poslije sastanka i da dobre odnose i povezanosti Bavarske i Hrvatske potvrđuje i oko 1,7 milijuna turista koji iz Bavarske godišnje dolaze u Hrvatsku, ali i brojni hrvatski građani koji sve više i turistički i poslovno posjećuju Bavarsku.

"Čestitam ministrici Brnjac na reformama u turizmu o kojima sam čula i očekujemo da se Hrvatska i dalje razvija, kao i kvaliteta u turizmu", naglasila je Kaniber, koja predsjeda i stalnom Hrvatsko-bavarskom komisijom koja djeluje 52 godina u svim područjima, pa i u turizmu i najdugotrajniji je oblik suradnje između Hrvatske i Bavarske, kao druge po broju stanovnika (njih 13 milijuna) među svih 16 njemačkih saveznih država.

Ministrica Brnjac je nakon sastanka izjavila da su razgovarale o predstojećem reformskom zakonu o turizmu, koji će uz NPOO mogućnosti uz ostalo definirati i razvoj turizma i na kontinentu i obali, kao i o i zelenoj i digitalnoj tranziciji, upravljanju turizmom, ljudskim potencijalima i suradnji u posebnim oblicima turizma.

Uz Brnjac sastanku su prisustvovali i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, koji je kazao da su su se dotakli i teme još boljeg pozicioniranja hrvatskog turizma u Bavarskoj, kao i voditeljica ispostave HTZ-a u Muenchenu Nera Miličić i generalni konzul RH u Muenchenu Vladimir Duvnjak.

Sinjski Alkari velika atrakcija u Muenchenu, Bavarci ih zovu i na Octoberfest 

Više od sto sinjskih alkara i alkarskih momaka na čelu s tajnikom Alkarskog viteškog društva Sinj Ivanom Nasićem istodobno je u četvrtak u parlamentu primio počasni konzul RH u Passau Konrad Kobler, koji im je pričao o svemu s čime se u Bavarskoj nose, pa i o problemima malih bolnica koje žele zatvoriti te oko 30 tisuća ukrajinske djece koja su u Bavarskoj i uče njemački, za što im, kao i u cijelom sustavu obrazovanja nedostaje nastavnika.

Konzul Duvnjak i tajnik alkarskog društva Nasić otkrili su pak da je iz Muenchena stigla i inicijativa da Alkari sudjeluju ove godine i u povorci na Octoberfestu, o čemu će još razgovarati, a to bi bio drugi takav njihov nastup nakon 1996. kada su u tome sudjelovali.

Inače, drugog dana međunarodnog turističkog sajma fr.e.e, koji traje do 26. ožujka, na hrvatskom odnosno štandu HTZ-a sve je veća gužva, a posjetitelji oduševljeno prihvaćaju bogati program ispunjen glazbom i nastupima domaćih folkloraša iz Splitsko-dalmatinske županije, Licitarka-maskote Turističke zajednice grada Zagreba te prezentacijama autohtonog konavoskog veza i degustacija paškog sira, fritula, vina i drugog.

I na štandovima 27 izlagača iz Hrvatske su gužve, a svi oni na sajmu i dogovaraju i poslove s partnerima iz Bavarske i šire, pa tako i s predstavnicima najvećih njemačkih touroperatora i specijalista za Hrvatsku poput FTI-ja i ID Riva Toursa, koji kao i ostali imaju odlične najave za sezonu u Hrvatskoj, pri čemu svi ističu šengen kao najveći dobitak za putovanja, ali i da cijene moraju pratiti kvalitetu.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz