Predstavljena digitalna platforma India-Croatia Startup Bridge

Slika /slike 1/Gospodarstvo/Indija-Hrvatska.jpg

India-Croatia Startup Bridge je digitalna platforma osmišljena s ciljem jačanja trgovinsko-gospodarske suradnje između Hrvatske i Indije. Digitalna platforma predstavlja temelj za sve buduće bilateralne programe u cilju unapređenja startup ekosustava između Hrvatske i Indije.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Startup India, predstavili su India-Croatia Startup Bridge, digitalnu platformu osmišljenu s ciljem jačanja trgovinsko-gospodarske suradnje između Hrvatske i Indije. Ova digitalna platforma tvori svojevrstan most između poduzetnika te im omogućuje tehnološku infrastrukturu za vođenje zajedničkih projekata. Inicijativa je pokrenuta s ciljem jačanja međunarodne suradnje i inovacijskog okruženja. Digitalna platforma predstavlja temelj za sve buduće bilateralne programe u cilju unapređenja startup ekosustava između Hrvatske i Indije.

Prisutnima se obratio Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Hrvatskoj: „Prekrasan je osjećaj postići nešto zamišljeno kako je planirano, unatoč izazovima ove pandemije. Ovaj startup most Indije i Hrvatske omogućio bi hrvatskim startupima da iskoriste prednosti 3S-a (speed, scale, sensitivity) brzine, razmjera i osjetljivosti koji definiraju indijski ekosustav i jačaju suradnju unutar 3T-a (talenta, tehnologije i trgovine) između naše dvije zemlje te postoji veliki potencijal za izgradnju partnerstva, pri tome promičući inovacije za globalno dobro“.

Sudionicima se s indijske strane obratila Shruti Singh, tajnica DPIIT (Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Goverment of India): „Indijsko-hrvatska startup suradnja prvi je korak između naše dvije zemlje kako bismo zajednički promicali tehnologiju, dijelili znanje“. Prisutnima se obratila i Aastha Grover, voditeljica Startup Indije, izjavivši kako je uvjerena da će India-Croatia Startup Bridge ojačati suradnju između startup ekosustava dviju država.

S hrvatske strane, okupljenima se obratio Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, koji je istaknuo kako vjeruje da će India-Croatia Startup Bridge biti temelj za sve programe koji se vode za unapređenje startup ekosustava između Indije i Hrvatske te na taj način unaprijedi inovativni potencijal regije u partnerstvu s Indijom.

Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izjavio je kako Hrvatska prepoznaje da startupovi imaju vrlo važnu ulogu u gospodarstvu i nadodao kako će ovaj događaj unaprijediti mogućnosti partnerstva između Hrvatske i Indije te otvoriti prostor za daljnju suradnju hrvatskih i indijskih startupova.

Držislav Škeljo, ministar savjetnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Indiji izjavio je kako je ova inicijativa, za pokretanje mosta suradnje novih hrvatskih i indijskih tvrtki, vrijedan korak naprijed u otvaranju novih načina suradnje i produbljivanju tekućih hrvatsko-indijskih gospodarskih odnosa.

Naposljetku se uzvanicima obratio i Matija Ražem, viši potpredsjednik Infobipa koji je niz godina surađivao s indijskim startup ekosustavom te ponudio iskustvo Infobipa za buduće inicijative koje će se organizirati unutar India-Croatia Startup Bridge.

Više informacija o inicijativi India-Croatia Startup Bridge dostupno je na sljedećoj poveznici: https://www.startupindia.gov.in/content/sih/en/india-croatia-bridge.html  

(Foto: HAMAG-BICRO)

(HAMAG-BICRO)

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz