Predstavljanje Hrvatske na turističkom sajmu na Hainanu

Slika /slike 1/Turizam/shutterstock_262850063_cr.jpg

Na kineskom otoku - provinciji Hainan, od 17. do 19. studenoga 2017. godine održan je Hainan International Leisure Expo, međunarodni turistički sajam na kojemu su se predstavljale kineske provincije, ali i strane zemlje. Od europskih država bile su pozvane Irska, Rumunjska, Italija, Bugarska i Hrvatska.

Hainan je jako turističko odredište u Kini, pojam luksuznog turizma u Kini, destinacija koja, na primjer, ima više od 150 hotela s pet zvjezdica te čak 75 golf terena na čitavom otoku. Iako po broju stanovnika među manjim kineskim provincijama – 9,2 milijuna ljudi živi na Hainanu, turizam im donosi više od 30 posto BDP-a, a ostale industrije u koje su koncentrirane ekonomske i inovativne snage Hainana vezane su uz IT, svemirsku tehnologiju i aeronautiku.

Ovdje je i središte Hainan Airlinesa, četvrte po veličini i važnosti kineske zrakoplovne kompanije, ujedno i jedine iz Kine koja prema rejtingu Skytraxa ima 5 zvjezdica i stalno širi svoju mrežu letova na izvankineske destinacije.

Usluge i turizam sektori su u kojemu Hainan svakako vodi u Kini. Naime, u 2016. su imali 60 milijuna turista, a ove godine očekuje 70 milijuna, prema riječima viceguvernerke otoka Xi Qing.

International Leisure Expo postoji već 18 godina, a na ovome se predstavilo 160 gostiju iz različitih zemalja na svojim štandovima. Na hrvatskom štandu, kao i uvijek na sličnim manifestacijama, bilo je zanimljivo i dinamično. Sam dizajn štanda bio je minimalistički, s nekoliko fotografija, Plitvicama i Dubrovnikom, ali na izvrsnoj lokaciji, odmah nasuprot ulaska u paviljon i uz pozornicu na kojoj su bili nastupi različitih kulturnih društava pa je gužva stalno bila intenzivna.

Tom prigodom, veleposlanik RH u Kini Nebojša Koharović,  dao je  desetominutni intervju za platformu QQ – Tencent kojeg su preuzeli i drugi mediji.

O Hrvatskoj je govorio i Ivica Božić, jedini hrvatski kapetan koji leti za Hainan Airlines, a koji je došao na hrvatski štand kako bi promovirao našu zemlju.

Veleposlanik Koharović na ovome je skupu imao čitav niz sastanaka sa lokalnim čelnicima Hainana, s kojima je razgovarao o mogućnostima povezivanja Hainana i Hrvatske. Osim kroz mogućnost bratimljenja Hainana s jednom od hrvatskih županija, na sastanku 18.studenoga razgovaralo se i o mogućnostima uvođenja direktne zračne linije te načinima kako pristupiti tom pitanju, s obzirom na to da je Hainan Airlines, koji leti na sve više međunarodnih destinacija izuzetno jaka i utjecajna kompanija u Kini.

Hrvatski veleposlanik Koharović je naglasio kako je porast dolaska kineskih turista u RH stalan te da  je namjera produljiti njihov boravak u Hrvatskoj, a u tom smislu uvođenje izravne zrakoplovne linije bilo bi od neprocjenjive koristi. Dodao je da Hrvatska još uvijek uči o kineskim turistima i njihovim željama kada putuju, te da smo im spremni ponuditi izvrsna jela, izvrsne kulturne znamenitosti, prelijepu prirodu i gostoprimstvo kineskim gostima.

Osim predstavljanja Hrvatske na turističkom štandu, na kojemu je bila pored Irske, Bugarske, Ruande i Italije koje su bile posebne zemlje gosti, veleposlanik Nebojša Koharović održao je i posebnu prezentaciju pred kineskim tour operatorima te promovirao novi spot HTZ-a Full of Life koji je izvrsno primljen među kineskom i međunarodnom publikom – ono što je naročito efektno i zapaženo bila je dinamika predstavljanja različitih dijelova naše zemlje, a naravno, poznati sportaši poput Luke Modrića i u Kini su popularni s obzirom na sve veći utjecaj i zanimanje za nogomet.

 

 



Pisane vijesti | Događanja | Strana tržišta i prilike