Pravi primjer izvoza hrvatske pameti

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_162650075.jpg

Iz Bavarske dolazi 25 tamošnjih studenata školovati se na Medicinski fakultet u Split, što predstavlja pravi primjer izvoza hrvatske pameti.Cijelom projektu potporu je dala i bavarska Vlada.

Iz Bavarske je stigla vijest kako se 25 tamošnjih studenata dolazi školovati na Medicinski fakultet u Split. Od 03. listopada na splitskoj medicini školovat će se njemački studenti koje je selektirala Regiomed Kliniken, njemački lanac zdravstvenih ustanova koji zapošljava 4600 ljudi, za što će plaćati 9000 eura godišnje. Cijelom projektu, kojeg je inicirao profesor Dragan Primorac, potporu je dala i bavarska Vlada pa tako i tamošnja ministrica zdravstva i znanosti Melanie Huml.

"Riječ je o jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje gdje će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati njemačke studente, a uz to će povećati mobilnost studenata i nastavnika u oba smjera te omogućiti suradnju hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti.

Nijemci su svjesni činjenice da će dio njihovih liječnika i nakon završenog studija medicine ostati i živjeti raditi u Hrvatskoj, ali s tim nemaju problem. S druge strane, ovo je i veliki iskorak za mlade hrvatske liječnike jer kroz ovu suradnju mogu dio ili čak cijelu specijalizaciju obaviti u prestižnim njemačkim klinikama", opisao je Primorac, dodajući kako je ovaj projekt pravi primjer izvoza hrvatske pameti.

Nekadašnji ministar obrazovanja kroz ovaj je projekt imao podršku trenutnog ministra Predraga Šustara budući da je, među ostalim, splitsko sveučilište sada definitivno pozicionirano kao mjesto izvrsnosti.  "Konkurencija je bez sumnje velika i ovih 25 budućih liječnika moglo je birati gdje će nastaviti edukaciju i sutra graditi karijeru.

U to ime splitsko Sveučilište izmijenilo je svoj statut te pripremilo akcijski plan za internacionalizaciju nastavnog procesa", rekao je Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu.

Studenti će klinički dio nastave obavljati i na spomenutoj njemačkoj klinici čiji je direktor Joachim Bovelet znanstvenu suradnju s hrvatskim partnerima nazvao inspirirajućom.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz