Pozicioniranje pulskih brodograditelja na svjetskom tržištu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_21906238_cr.jpg

Uljanik Grupa trenutno ima na navozu cutter-suction drager, koji je najsnažniji takav brod koji je ikad napravljen ili se radi u svijetu. Grade se  visoko sofisticirani samoiskrcavajući bulkovi za kanadskog naručitelja. Došla je prva količina čelika za gradnju 530. – kruzera za australsku kompaniju Scenic.

Najznačajnija gospodarska tvrtka za Istru i susjednu županiju obilježava 160. godišnjicu rada. Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossando je kazao kako hrvatska brodogradnja trenutno ima 46 brodova u knjizi narudžbi, od čega samo Uljanik Grupa 21 brod ukupne vrijednosti oko milijardu eura. Posljednjih desetljeća Uljanikove su gradnje sofisticirane i s većom dodatnom vrijednošću s čime su se pulski brodograditelji pozicionirali na svjetskom tržištu.
 
Što se tiče knjige narudžba, u prošloj godini je bila dosta složena jer je na globalnoj razini ugovoreno oko 40 posto manje brodova nego u 2014. godini. Ove godine je, u svjetskim razmjerima, ugovoreno 60 posto brodova manje nego u prošloj te su lani ubrzano ugovarani poslovi, naglasio je Rossando.
 
Govoreći o predstojećim poslovima, cutter-suction drager je sada na navozu i najsnažniji je takav brod koji je ikad napravljen ili se radi u svijetu. Preostali su i poslovi koji su ostali kod podizanja procesa proizvodnje, to su dva tankera koji se kombinirano grade u Puli i Rijeci. Grade se visoko sofisticirani samoiskrcavajući bulkovi za kanadskog naručitelja. Došla je prva količina čelika i počelo je rezanje prije nekoliko dana za gradnju 530. – kruzer za australsku kompaniju Scenic.
 
U ovom trenutku Uljanik je u punoj zaposlenosti, dva broda su na navozu, dva su u moru i dva u pripremi, pojasnio je Rossando, dodajući kako u Grupi, pored 4.250 radnika, radi 1.650 kooperanata, od toga ih je u Puli 1.100. Sam Uljanik zapošljava ukupno 2.600 svojih radnika.
 
Govoreći o stranim radnicima, Uljanik Grupa je tražila oko tisuću radnih dozvola za strance, a dobila je oko 900. Strani radnici stižu iz cijele Europe i izvan Europske unije. Osim iz područja bivše države, radnici stižu iz Rumunjske, Bugarske, Estonije, Ukrajine.
 
(Glas Istre)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz