Požgaj grupa ove godine izvezla više od 491 šlepera

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz3-2021..jpg

Požgaj grupa, sa svoja četiri proizvodna pogona u Hrvatskoj i više od 300 zaposlenih i dalje je jedan od vodećih subjekata u drvoprerađivačkoj branši. Od ukupne proizvodnje više od 85 posto proizvoda odašilje u inozemstvo, od čega 75 posto na tržište Europske unije, a preostalih 25 posto na tržište Kine i Sjedinjenih Američkih Država.Od ukupnog izvoza 85 posto proizvoda su gotovi složeni (finalni) proizvodi, a samo 15 posto otpada na izvoz rezane građe i briketa.

Požgaj grupa, sa svoja četiri proizvodna pogona u Hrvatskoj i više od 300 zaposlenih i dalje je jedan od vodećih subjekata u drvoprerađivačkoj branši. Od ukupne proizvodnje više od 85 posto proizvoda odašilje u inozemstvo, od čega 75 posto na tržište Europske unije, a preostalih 25 posto na tržište Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Na tržištu Europe najznačajnije nastupaju u Njemačkoj (36 posto), Ujedinjenom Kraljevstvu (16 posto), Francuskoj (5 posto), Švicarskoj (12 posto), Italiji (8 posto), Austriji (5 posto), Španjolskoj (7 posto), Danskoj (5 posto), a ostatak aktivnosti odvija se na tržištima Nizozemske i Norveške. Od ukupnog izvoza 85 posto proizvoda su gotovi složeni (finalni) proizvodi, a samo 15 posto otpada na izvoz rezane građe i briketa.

- U tijeku 2024. godine, Požgaj grupa je postavila plan prihoda na razini rekordne 2022. godine, što se u prvih pet mjeseci ostvaruje na razini 90 posto. Svi poslovi su ugovoreni, međutim imamo poteškoća za ispuniti zahtjeve od kupaca radi opterećenja koje imamo u likvidnosti zbog visokih tužbenih zahtjeva prema Hrvatskim šumama koji su u fazi pravnog procesa.

Izvoz u tijeku 2024. godine odnosi se na više naših proizvoda, a ukupno smo izvezli u razdoblju 1. siječnja do 31. svibnja 208 šlepera robe u ukupnoj vrijednosti 7,5 milijuna eura. Podijeljeno na tjedne, ispada da prosječno u izvoz pošaljemo 9,4 šlepera proizvoda tjedno, odnosno da će to u tijeku 2024. godine biti ukupno 491 šlepera - zaključuje Nikola Požgaj, izvršni direktor Požgaj grupe.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz