12. Korejsko-hrvatski poslovni forum

Slika /slike 1/Turizam/RH-Koreja1.jpg

Forum se održava od 2013. godine s ciljem promicanja partnerstva između Koreje i Hrvatske, a ovogodišnji fokus je turizam, posebice imajući u vidu da je od 16. svibnja ove godine pokrenuta izravna zrakoplovna linija T'Way Air-a između korejskog Incheona i Zagreba. Prema podacima HTZ-a, u dosadašnjem dijelu godine korejski su turisti u Hrvatskoj ostvarili više od 74 tisuća dolazaka i više od 94 tisuće noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 38 posto u dolascima i od 34 posto u noćenjima.

Raste broj dolazaka i noćenja korejskih turista u Hrvatsku, ali još nisu dosegnute pretpandemijske brojke, a tom cilju bi značajno mogla doprinijeti nedavno uspostavljena izravna zračna linija, poručeno je s 12. Korejsko-hrvatskog poslovnog foruma održanog u srijedu.

Forum je organiziralo Veleposlanstvo Republike Koreje u Hrvatskoj, u suradnji s Korejskom turističkom organizacijom, Korejskim poslovnim centrom u Zagrebu (KOTRA), Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ), Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) i korejskim zrakoplovnim prijevoznikom T’Way Air-om.

Forum se održava od 2013. godine s ciljem promicanja partnerstva između Koreje i Hrvatske, a ovogodišnji fokus je turizam, posebice imajući u vidu da je od 16. svibnja ove godine pokrenuta izravna zrakoplovna linija T'Way Air-a između korejskog Incheona i Zagreba.

Prema podacima HTZ-a, u dosadašnjem dijelu godine korejski su turisti u Hrvatskoj ostvarili više od 74 tisuća dolazaka i više od 94 tisuće noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 38 posto u dolascima i od 34 posto u noćenjima.

Tijekom prošle godine korejski turisti ostvarili su oko 150 tisuća dolazaka i gotovo 200 tisuća noćenja, što je u odnosu na 2022. skok od 270 posto u dolascima i 179 posto u noćenjima, podaci su HTZ-a, iz kojeg napominju da je 2022. još uvijek bila pod velikim utjecajem pandemije. Cilj je stoga povratak na pretpandemijske trendove, odnosno na brojke iz 2019. kada su Korejci u Hrvatskoj ostvarili više od 385 tisuća dolazaka i više od 485 tisuća noćenja.

Korejski veleposlanik u Hrvatskoj Hong Sung-wook je ocijenio da su dosadašnji forumi imali značajan utjecaj na jačanje veza, stvaranje novih prilika i unaprjeđenje bilateralnih odnosa Južne Koreje i Hrvatske. Zahvaljujući izravnoj zračnoj liniji, više od tisuću korejskih turista tjedno posjeti Hrvatsku, a u porastu su i brojke hrvatskih turista koji posjećuju Koreju, istaknuo je korejski veleposlanik, koji je čestitao i 10. obljetnicu Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba.

Benefite izravne zračne linije apostrofirali su i predsjednik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba Zoran Horvat, član Upravnog odbora Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Augustin Fabijanić i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić. Pavić, proslavljeni hrvatski vaterpolist, je rekao da su turizam i sport "zaštitni znakovi" Hrvatske, a iako brojke s korejskog tržišta pokazuju oporavak, "predstoji još puno posla" kako bi se dosegnule brojke iz 2019. godine, ocijenio je.

U sklopu Foruma, HTZ, TZGZ, turističke zajednice Osječko-baranjske i Međimurske županije predstavit će turističku ponudu korejskim turistima, dok će Korejska turistička organizacija predstaviti Koreju kao turističku destinaciju. Putničke agencije iz obje zemlje podijelit će svoja iskustva o odlaznim turističkim programima za Koreju i Hrvatsku kako bi dobile uvid o prihvatnim putničkim agencijama koje ugošćuju turiste iz ovih dviju zemalja, najavili su organizatori.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz