Potpisana konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Egiptom

Slika /slike 1/Financije/rh i egipat.jpg

Ministar financija Marko Primorac i njegov egipatski kolega Mohamed Maait potpisali su u utorak konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. Konvencijom će se postići brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, poboljšati uvjeti za međusobnu razmjenu dobara i usluga te povećati stupanj ukupne gospodarstvene aktivnosti dviju država.

Ministar financija Marko Primorac i njegov egipatski kolega Mohamed Maait potpisali su u utorak konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, izvijestilo je Ministarstvo financija.

Konvencija je potpisana na marginama godišnjeg sastanka Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB), u Sharm El Sheikhu.

Nakon dva kruga pregovora između hrvatskih i egipatskih predstavnika u Zagrebu i Kairu, konvencijom će se postići brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, poboljšati uvjeti za međusobnu razmjenu dobara i usluga te povećati stupanj ukupne gospodarstvene aktivnosti dviju država.

Odnosi Republike Hrvatske i Arapske Republike Egipta su tradicionalno prijateljski i temeljeni na dugogodišnjem razumijevanju i partnerstvu. Tijekom izvrsne suradnje u procesu pregovora usuglašene su sve odredbe i tekstovi konvencije, a obje države završile su svoje unutarnje postupke prije njezina potpisivanja.

Ministri Primorac i Maait  izrazili su zadovoljstvo provedenim aktivnostima koje su rezultirale potpisivanjem toga važnog dokumenta i složili su se kako će se postići brojne pogodnosti za poduzetnike i građane te omogućiti zamah novih investicija. Obje strane iskazale su interes za jačanjem bilateralnih odnosa i intenziviranjem aktivnosti u pogledu iniciranja novih projekata između Hrvatske i Egipta.

Izaslanstvo Ministarstva financija s ministrom financija Markom Primorcem na čelu sudjeluje na 8. godišnjoj skupštini Azijske infrastrukturne investicijske banke koja se održava od 25. do 26. rujna. Ministar Primorac održao je govor na otvorenju o održivom rastu.

Istaknuta je predanost te međunarodne financijske institucije potpori ključnim infrastrukturnim zahtjevima članica i globalnoj agendi usmjerenoj prema klimatskim promjenama, kao jednom od najvećih izazova današnjice. U tom kontekstu, AIIB je na skupštini predstavio svoj novi Klimatski akcijski plan. 

Na marginama skupštine održani su bilateralni sastanci ministra Primorca s višim menadžmentom AIIB-a i drugim sugovornicima.

AIIB je međunarodna razvojna banka osnovana radi poticanja održivog gospodarskog razvoja, stvaranja bogatstva i poboljšanja infrastrukturne povezanosti u Aziji. Hrvatska je 17. prosinca 2021. postala 88. punopravna članica te banke.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz